ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητική κατοικία: Πώς η συγκατοίκηση ανεβάζει τα ενοίκια – Οι τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πίνακες)

Πονοκέφαλος για χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους η εύρεση σπιτιού αλλά και τα υψηλά ενοίκια. Έτσι, πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα του ενοικίου αλλά και των λογαριασμών του σπιτιού.

Η συνεχώς αυξανόμενη, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας, τάση προς τη συγκατοίκηση έχει ωστόσο οδηγήσει προς τα πάνω και τις τιμές των μεγαλύτερων διαμερισμάτων – δηλαδή εκείνων με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια- που απευθύνονται σε φοιτητές, όπως διαπιστώνει ο δείκτης τιμών του Spitogatos, SPI.

Ενδεικτικά, επισημαίνει την περιοχή Πατησίων – Αχαρνών όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σε «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της Αττικής καταγράφονται ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. Για παράδειγμα, σε διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή το ενοίκιο φτάνει φέτος τα 9,5€/τ.μ., ακριβότερο κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Στο Κέντρο της Αθήνας η αντίστοιχη αύξηση φτάνει το 13% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 16%.

Ο χάρτης των φοιτητικών κατοικιών

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων, το «κυνήγι» της κατοικίας από τους φοιτητές που πέρασαν σε σχολές της πρωτεύουσας και τις οικογένειές τους, εάν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, θα γίνει σε κάθε περίπτωση με εντατικούς ρυθμούς.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων άλλωστε, κάνουν λόγο για ίσως την πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων ετών όσον αφορά στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας. Στη διαμόρφωση της εικόνας των ενοικίων της πρωτεύουσας, σημαντικό ρόλο αποδίδουν στο γεγονός της χαμηλής διαθεσιμότητας ακινήτων που είναι κατάλληλα για φοιτητές, με καθοριστικό παράγοντα και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες αντί να τα νοικιάσουν.

Συνολικά στην Αττική, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας φτάνει σύμφωνα με τον δείκτη τιμών SPI στα 10,8 ευρώ ανά τ.μ. με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια. Στον αντίποδα οι χαμηλότερες ζητούμενές τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Ακόμη όμως και στις θεωρητικά «οικονομικές» περιοχές της πρωτεύουσας, τα ενοίκια για ένα μικρό διαμέρισμα πλησιάζουν πλέον τα 400 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σε λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα (έως 65 τμ.), η χαμηλότερη μέση τιμή εντοπίζεται στην περιοχή του Αιγάλεω με 429 ευρώ ενοίκιο ενώ ακολουθούν Πατησίων- Αχαρνών με 431 ευρώ και η Κυψέλη με 433 ευρώ. Τα υψηλότερα ενοίκια από την άλλη πλευρά, καταγράφονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό με μέση τιμή ενοικίου τα 808 ευρώ και ακολουθεί το Μετς με 750 ευρώ.

Θεσσαλονίκη: Αύξηση 9%

Πολλοί φοιτητές θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, στην οποία η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2€/τ.μ..

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6€/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7€/τ.μ..

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Υπόλοιπη Ελλάδα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες πόλεις

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου (πίνακες)

Είσοδος της οικογένειας Ανιέλι στη Philips με μερίδιο 15% έναντι €2,6 δισ.

Τι είπε στην απολογία του ένας από τους φερόμενους ως αρχηγούς των Κροατών χούλιγκαν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts