
Φυσικό αέριο: Αυξάνεται στην ΕΕ η στήριξη στην πρόταση της Ιταλίας για την επιβολή πλαφόν

Η επιβολή πλαφόν «φαίνεται να είναι η μοναδική βιώσιμη λύση», είπε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, επισημαίνοντας ότι με μια τέτοια κίνηση θα αποφευχθεί ο κίνδυνος «κάποιος, ξυπνώντας ένα πρωί, να ανακοίνώσει ένα τρελό επίπεδο τιμών στο φυσικό αέριο»
Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο που έχει υποβάλει η Ιταλία, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κράτη – μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι αυτή είναι η μοναδική λύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κόστους, που αυξάνεται διαρκώς.
Τα παραπάνω δήλωσε την Τρίτη (21.6.2022) ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Τσιγκολάνι.
Η Ιταλία είχε προτείνει στα κράτη – μέλη της ΕΕ να θέσουν πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία, προκειμένου να ενισχύσουν τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, αρχικά αντιμετώπισαν την πρόταση με σκεπτικισμό.
«Οι τιμές στο φυσικό αέριο δεν αυξάνονται από κάποια φυσική αιτία», δήλωσε ο Τσινγκολάνι σε συνέδριο στη Ρώμη. «Οι τιμές αυξάνονται μόνο και μόνο επειδή κάποιος, κάπου, από ένα πληκτρολόγιο, έχει αποφασίσει να τις αυξήσει».
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία συνέβαλε στην αύξηση των τιμών τις τελευταίες ημέρες, με τις αποστολές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream να συρρικνώνονται περίπου στο 40% της χωρητικότητας.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς αυξήθηκαν περίπου 4% από την Παρασκευή και διαπραγματεύονται τουλάχιστον σε τετραπλάσιο επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η επιβολή πλαφόν «φαίνεται να είναι η μοναδική βιώσιμη λύση», είπε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, επισημαίνοντας ότι με μια τέτοια κίνηση θα αποφευχθεί ο κίνδυνος «κάποιος, ξυπνώντας ένα πρωί, να ανακοίνώσει ένα τρελό επίπεδο τιμών στο φυσικό αέριο».
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Τι σημαίνει η επίσημη είσοδος των μετοχών σε bear market
Το σχέδιο της Μελίνας Τραυλού για τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης
Αυστρία: Ο πόλεμος έχει επηρεάσει το 73% των μεγάλων επιχειρήσεων
ΠΗΓΗ NEWMONEY