ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Παίρνει την ανηφόρα στην Ευρώπη όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο (pics)

Με εκκρεμές μοιάζει η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, τις εκτιμήσεις ότι όσο προχωράμε προς τη νέα χειμερινή περίοδο θα μπούμε σε ανοδικό κύκλο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου στο σημείο αναφοράς του TTF αρχικά έπεσαν κάτω από τα 30 ευρώ/MWh και στη συνέχεια ξεκίνησαν να ανεβαίνουν, ξεπερνώντας και τα 40 ευρώ/MWh, για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια και να κρατηθούν σε ένα σταθερό επίπεδο πέριξ των 35-36 ευρώ/MWh.

Την Παρασκευή φάνηκε να διαμορφώνεται πάλι μια ανοδική τάση, με αποτέλεσμα ο «γαλάζιος χρυσός» να καταγράψει την υψηλότερη μέχρι τώρα τιμή του από την αρχή του μήνα.

Έτσι, τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισαν μια ανάσα από τα 40 ευρώ, στα 39,8 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση 1,75% και εβδομαδιαία 9%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και τα 42 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισαν στα 44,3 ευρώ/MWh και για τον Δεκέμβριο στα 48,7 ευρώ/MWh.

Οι κινήσεις της Μόσχας

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, καθώς η αιφνιδιαστική απαγόρευση της Μόσχας σε ορισμένες εξαγωγές καυσίμων αναζωογόνησε τις ανησυχίες για τον ευρύτερο ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έφτασαν τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τα τέλη Αυγούστου. Η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης την Πέμπτη, αυξάνοντας τις τιμές για το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, οι οποίες αργότερα επεκτάθηκαν σε ορισμένα άλλα εμπορεύματα.

Ενώ η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για λιγότερο από το 10% του φυσικού αερίου της – από 30% πριν από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία πέρυσι – η αγορά της περιοχής παραμένει σφιχτή και εξαιρετικά ευαίσθητη σε πιθανά ζητήματα εφοδιασμού.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επηρεαστούν, αλλά ορισμένοι traders θεωρούν τη νέα απαγόρευση ως ένδειξη ότι οι ρωσικοί κίνδυνοι είναι και πάλι στο επίκεντρο.

«Το ευρωπαϊκό αέριο έκανε ράλι παράλληλα με το αργό το απόγευμα της Πέμπτης μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία σχετικά με τις εξαγωγές ντίζελ. Είναι πιθανό η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του Brent να συνεχίσει να επηρεάζει το TTF», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης
φυσικού αερίου στο ICIS στο Λονδίνο.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τις ροές από τη Νορβηγία, τον κορυφαίο επί του παρόντος προμηθευτή της Ευρώπης. Οι εργασίες συντήρησης εκεί αναμένεται να συνεχιστούν και τον Οκτώβριο, ακόμη και όταν οι όγκοι από τη χώρα ανακάμπτουν αργά από τις παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας, όωπς επισημαίνει το Bloomberg.

Πριν από την τελευταία άνοδο, οι τιμές το TTF διέγραψαν μια πτώση άνω του 6% αφού τα αυστραλιανά συνδικάτα διέκοψαν τις απεργίες στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron Corp.

Τα αποθέματα και το LNG

Τα χειμερινά αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν πλήρη, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα είναι αρκετά για να καλύψουν την χειμερινή περίοδο. Οι περικοπές των αγωγών της Ρωσίας πέρυσι άφησαν την αγορά χωρίς ουσιαστικό απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση ξαφνικών διαταραχών και ακόμη και σύντομες διακοπές εφοδιασμού παγκοσμίως επηρεάζουν τις τιμές.

Στις ΗΠΑ, οι προμήθειες LNG στο εργοστάσιο υγροποίησης Sabine Pass, το μεγαλύτερο της χώρας, άρχισαν να ανακάμπτουν μετά από μια βουτιά την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι traders έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις αποστολές καυσίμων από τη χώρα, καθώς το LNG των ΗΠΑ βοήθησε να καλυφθεί το κενό που άφησε η Ρωσία.

Οι πρόσφατοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι δημιούργησαν ένα μοτίβο αυτόν τον μήνα όπου οι τιμές της επόμενης ημέρας κάποιες στιγμές διαπραγματεύονταν υψηλότερα από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ορισμένοι ευρωπαίοι έμποροι χρησιμοποίησαν ακόμη και αέριο από την αποθήκευση για να καλύψουν τα κενά -όχι μια πρωτόγνωρη πρακτική, αλλά μια ανωμαλία όταν δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση θέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών – Υψηλή ζήτηση για πολυτελή ακίνητα

Παγκόσμια αναταραχή από την απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού ντίζελ – Τι λένε οι αναλυτές (γράφημα)

ELSA-SILGAN METAL PACKAGING: Η «πολυταξιδεμένη» ΕΛΣΑ που μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts