ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιά στην Πεντέλη: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο – Διάσπαρτες ενεργές εστίες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγχουν τις διάσπαρτες εστίες σε Διώνη και Δασαμάρι – 19 εναέρια μέσα επιχειρούν – Άνεμοι 7 μποφόρ στη φωτιά στην Πεντέλη έως το απόγευμα – ΔΕΔΔΗΕ: Εντατικές εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στη Βόρεια και Αν. Αττική

Η φωτιά στην Πεντέλη βρίσκεται σε ύφεση, καθώς, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικης ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλαβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

Άνεμοι 7 μποφόρ στη φωτιά στην Πεντέλη έως το απόγευμα

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.

Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Τα ενεργά μέτωπα

Νωρίτερα στην τρίτη ενημέρωση της ημέρας από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, αποτυπώθηκαν τα ενεργά μέτωπα στον παρακάτω χάρτη ενώ επισημάνθηκε ότι το πλεόν ενεργό μέτωπο βρίσκεται στα ανατολικά όρια Διώνης – Δασαμάρι όπου επχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό:

  • Ενα μικρότερο μέτωπο βρίσκεται δυτικά του οικισμού Ντράφι
  • διάσπαρτες εστίες στην Ανθούσα
  • δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Μαραθώνος για περιορισμό μετώπου στα βόρεια της λεωφόρου
  • βελτίωση στο υπόλοιπο τμήμα του πύρινου μετώπου, ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός

Ενημέρωσε επίσης ότι στη μάχη βρίσκονται εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα εκ των οποίων ένα για ενάέριο συντονισμό

  • Μέσω του 112 έγιναν οργανωμένες απομακρύνσεις σε έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους
  • 30 είναι οι διακομιδές μεταξύ αυτών τρεις εγκαυματίες
  • τρεις πυροσβέστες συγκαταλέγονται στους τραυματίες
  • 50 άτομα από Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν απομακρυνθεί
  • έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus

Τουλάχιστον 10 σπίτια κάηκαν στο Ντράφι – Ζημιές και σε Παλλήνη, Διώνη

Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στο Ντράφι, κατά την καταστροφική φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα στην Πεντέλη.

Την πληροφορία μετέδωσε ο δήμαρχος Πικερμίου – Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας στην ΕΡΤ. «To Ντράφι επλήγη βάναυσα», είπε ο Ευάγγελος Μπουρνούς και περιέγραψε τη φωτιά να περνάει από παντού. «Επειδή ο αέρας δυνάμωσε πέρασε από τους κήπους και τις αυλές στα σπίτια», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ραφήνας – Παλλήνης και πρόσθεσε ότι έστω κι ένα σπίτι να κάηκε είναι καταστροφή.

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο της Κομισιόν: Μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την άνοιξη του 2023

Μύλοι Αλλατίνη: Βγαίνει στο σφυρί το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα (pics) 

Αλλάζω συσκευή: Τι επιταγή παίρνετε με βάση το εισόδημα (πίνακας)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts