ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χάος στα πορτογαλικά αεροδρόμια|20.000 Βρετανοί αναχώρησαν από το Φάρο το Σαββατοκύριακο

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στα αεροδρόμια της Πορτογαλίας, όπου πανικόβλητοι Βρετανοί ταξιδιώτες σπεύδουν από την Παρασκευή, να επιβιβαστούν σε πτήσεις και να επιστρέψουν άρον – άρον στο Ην. Βασίλειο, προτού αλλάξουν οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί για την είσοδο στη χώρα τους, στο πλαίσιο της ξαφνικής υποβάθμισης της Πορτογαλίας στην “πορτοκαλί” λίστα με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, που προηγήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Χιλιάδες πανικοβλημένοι Βρετανοί ταξιδιώτες στην Πορτογαλία έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια και στις περιοχές διεξαγωγής τεστ κορωνοϊού, από την περασμένη Παρασκευή, στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως αύριο Τρίτη, στις τις 4 π.μ., οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση, για να μην μπουν σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι. Ήδη, από το αεροδρόμιο της πόλης Φάρο, στην περιοχή Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, το περασμένο Σάββατο αναχώρησαν περίπου 100 πτήσεις και συνολικά το Σαββατοκύριακο αναχώρησαν 20.000 επιβάτες.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποβάθμισε την Πορτογαλία από “πράσινη” σε “πορτοκαλί”, λόγω της ανησυχίας για την είσοδο στο Ην. Βασίλειο και τη διασπορά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του Νεπάλ. Φόβοι αβάσιμοι, καθώς στην Πορτογαλία έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό με τον μεταλλαγμένο ιό, ενώ 43 έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ksd PRIMAGEL Βρετανοί
adv

Σύμφωνα με μαρτυρίες ταξιδιωτών, η αναμονή στους χώρους διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό είναι μεγάλη, με αποκορύφωμα στον χώρο που έχει δημιουργηθεί για τεστ Covid, στον χώρο στάθμευσης στο αεροδρόμιο Faro, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, όπου ο παραθεριστές περίμεναν επί τις τέσσερις ώρες για διεξαγωγή PCR τεστ. Ενώ κάποιοι τέτοιοι χώροι σταμάτησαν να εξυπηρετούν μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην τόσο αυξημένη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται πως για να αποφύγουν την αυτο-απομόνωση οι Βρετανοί πρέπει να επιδείξουν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα αρνητικό τεστ PCR, το οποίο πραγματοποιήθηκε το πολύ τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους.

Περισσότεροι από 112.000 Βρετανοί έκαναν διακοπές στην Πορτογαλία όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Πορτογαλίας στους “πορτοκαλί’ προορισμούς.

Καταδικάζει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ο Turismo de Portugal

Ο επικεφαλής του τουριστικού οργανισμού της Πορτογαλίας Turismo de Portugal, Luis Araújo, καταδίκασε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να απομακρύνει τη χώρα από το “πράσινο”, ασφαλές”, ταξιδιωτικό καθεστώς, επιμένοντας ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών.

“Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που ακούσαμε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την “πράσινη” λίστα. Διατηρούμε πλήρως και τονίζουμε την ακλόνητη εμπιστοσύνη μας σε θέματα ασφάλειας και ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους όλους τους συνεργάτες και φίλους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά των εμπορικών μας εταίρων που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην άμεση αποκατάσταση της ικανότητας των πτήσεων στην Πορτογαλία”.

“Η χώρα μας είναι ανοιχτή και έτοιμη να καλωσορίσει κάθε τουρίστα και έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων μας”.

Ο Araújo επέμεινε: “Η Πορτογαλία ελέγχει την εξέλιξη της πανδημίας, έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες περιπτώσεων Covid ανά πληθυσμό και ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας. Η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό εθνικών τεστ και η στρατηγική εμβολιασμού μας στοχεύει στον εμβολιασμό ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού έως τον Αύγουστο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τώρα είναι η ώρα για την ασφαλή αποκατάσταση της κίνησης μεταξύ των χωρών”.

Πρόσθεσε: “Η ζήτηση για διακοπές στην Πορτογαλία αυξάνεται, γεγονός που αντανακλάται στη σταδιακή επανέναρξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας -βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη αεροπορικών διαδρομών με περισσότερες από 400 πτήσεις την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, και 500 που προβλέπονται για τον Ιούλιο. Η αισιοδοξία μας παραμένει ανεπηρέαστη και η στάση μας ξεκάθαρη. Είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να υποδεχτούμε με ασφάλεια τους επισκέπτες μας και θα υποστηρίξουμε την αποστολή μας να παρέχουμε την καλύτερη τουριστική εμπειρία με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας”.

Τα σχόλια του Araújo ήρθαν καθώς οι δημοσιεύσεις των μέσων ενημέρωσης του Σαββατοκύριακου ανέφεραν ότι, ο γραμματέας υγείας Matt Hancock, και ο υπουργός Michael Gove απέρριψαν τα σχέδια να θέσουν την Πορτογαλία σε μια λίστα παρακολούθησης για να δώσουν στους παραθεριστές την ευκαιρία να επιστρέψουν στο σπίτι αντί να την τοποθετήσουν ξαφνικά στην “κίτρινη” κατηγορία, απαιτώντας δέκα ημέρες αυτο-απομόνωση στο σπίτι.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts