ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαλκιόπη»: To θαλάσσιο drone μαζεύει σκουπίδια στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου (vid)

«Χαλκιόπη» είναι ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος περισυλλογής απορριμμάτων που επιπλέουν. Αγοράστηκε για λογαριασμό του δήμου Θεσσαλονίκης από την Ολλανδία. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα θα κάνει πλεύσεις στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Το θαλάσσιο drone έχει τη δυνατότητα συλλογής έως 160 λίτρων σκουπιδιών ανά πλεύση, τα οποία καταλήγουν σε ειδικό ενσωματωμένο αποσπώμενο κάδο. Ο χειρισμός του θα γίνεται από την ακτή στα σημεία όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός των απορριμμάτων στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, όπως είναι για παράδειγμα το λιμάνι, ο Λευκός Πύργος, ο Ιστιοπλοϊκός όμιλος αλλά και ο Κελλάριος ‘Ορμος.

Οι πρώτες δοκιμές στα νερά του Θερμαϊκού για την «Χαλκιόπη» έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν έως το επόμενο καλοκαίρι προκειμένου να αποτιμηθεί η αποδοτικότητα ή τυχόν αδυναμίες για να μπορέσει να βελτιωθεί, ενώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ήδη υπάρχον σκάφος που καθαρίζει τη θαλάσσια περιοχή ανά τακτά διαστήματα από άλλους φορείς.

Η «Χαλκιόπη» αναμένεται να επιχειρεί συμπληρωματικά αρχικά μία φορά την εβδομάδα, κυρίως όταν υπάρχει έντονο πρόβλημα στην παραλία, ενώ παράλληλα θα γίνονται δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία της θάλασσας από τα πλαστικά απορρίμματα.

Επίσης, στις πιλοτικές δράσεις εντάσσεται και η μελέτη τοποθέτησης παγίδων (διχτυών) σε δύο επιλεγμένες απολήξεις αγωγών όμβριων υδάτων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης τους, με στόχο τη μείωση των επιπλεόντων υλικών που καταλήγουν στη θάλασσα σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου την Παρασκευή για τα δικαιολογητικά, αλλιώς επιστρέφεται διπλή

Σύσταση buy για την Jumbo από την Eurobank Equities – Στα €17,20 η νέα τιμή – στόχος

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts