ΥΓΕΙΑ

Χαρδαλιάς: Κόκκινος συναγερμός σε Μύκονο και Κρήτη – Στο πορτοκαλί νέες περιοχές – Νέα μέτρα

  • Γιάννα Σουλάκη

αύξηση

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Υπάρχει αύξηση στα κρούσματα σε μεγάλες τουριστικές περιοχές κι αυτό δημιούργησε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.

Χαμός με τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, αλλά και στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Στα… κόκκινα και η Σαντορίνη. Στο «πορτοκαλί» και η Αττική. Εκτίναξη κρουσμάτων παρατηρείται και στην Σαντορίνη, στην Πάρο και στην Ιο.

Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα μας και ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων.

Συγκεκριμένα τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.  Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και στην Σαντορίνη, στην Πάρο και στην Ιο.

Νέα μέτρα: Δύο φορές την εβδομάδα υποχρεωτικό τεστ οι εργαζόμενοι

Στις περιοχές που κοκκινίζουν, δηλαδή στη Μύκονο, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο Κρήτησ, στη Σαντορίνη, στην Ίο και την Πάρο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τεστ δύο φορές την εβδομάδα, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες από δω και πέρα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα. Με δικά τους έξοδα. Μάλιστα το αποτέλεσμα θα πρέπει να καταχωρείται στην πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Τα self test και τα rapid test δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να γίνονται συγκεκριμένα, από ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σε επιχειρήσεις τουρισμού αλλά και από όλα τα πληρώματα πλοίων και κρουαζιερόπλοιων εφόσον δεν έχουν εμβολιασθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts