ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Έβγαλε «άμυνα» στις ξένες πιέσεις – Εκτίναξη του τζίρου λόγω rebalancing

Με μικρές απώλειες αποχαιρέτησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας στο εξωτερικό. Από τη συνεδρίαση, βέβαια, δεν έλειψαν και οι επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες «συντήρησαν» την αγορά στη ζώνη των 830 μονάδων. 

Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του FTSE Russell βελτίωσε αισθητά τη συναλλαγματική δραστηριότητα, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τον αποψινό «χρησμό» των οίκων αξιολόγησης Moody’s – DBRS για την ελληνική οικονομία.   

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στις 836,17 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (839,23 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 830,58 έως 838,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 114 εκατομμύρια ευρώ.   

Στον αστερισμό του FTSE Russell

Η ψυχολογία στη Λεωφόρο Αθηνών, για ακόμη μία συνεδρίαση, αποδείχθηκε εξαιρετικά εύθραυστη, με τις απώλειες στις διεθνείς αγορές οπωσδήποτε να επηρεάζουν δυσμενώς τις κινήσεις στο ταμπλό. Άλλωστε, η ανησυχία για τα υψηλότερα επιτόκια και την ενεργειακή κρίση εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο, περιορίζοντας τη διάθεση για περιττό ρίσκο.   

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η «φθορά» στην ελληνική αγορά ήταν σαφώς ηπιότερη σε σχέση με το εξωτερικό. Κι αυτό αναμφίβολα οφείλεται στα άκρως θετικά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία συνεχίζουν να παρέχουν επιλεγμένα στηρίγματα. Σε συνδυασμό, πάντα, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι οποίες προσφέρουν ελκυστικά σημεία εισόδου.  

Στο μεταξύ, η σημερινή συνεδρίαση «στιγματίστηκε» από την αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell, η οποία θα επιφέρει εισροές ξένων κεφαλαίων αξίας 70 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό, εξάλλου, προς το τέλος της ημέρας καταγράφηκε απότομη αύξηση του ημερήσιου τζίρου.  

Ας σημειωθεί ότι στον Large Cap προστίθενται οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ακόμη 10 προσθήκες λαμβάνουν χώρα στον Mid Cap (Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco).  

Οι αναλυτές, παράλληλα, περιμένουν και τον αποψινό «χρησμό» από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και DBRS, με την αγορά να διατηρεί «κρυφές» ελπίδες για κάποια πιθανή αναβάθμιση. Υπενθυμίζεται ότι ο Moody’s τοποθετεί την ελληνική αξιολόγηση τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίθετα, στην περίπτωση του DBRS, χρειάζεται να ανεβούμε μόλις ένα «σκαλοπάτι», προτού πετύχουμε τον μεγάλο εθνικό στόχο.   

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας κυμαίνεται σταθερά στα επίπεδα του 4,2%, με τα spreads να διατηρούνται στο όριο των 250 μονάδων. Η απόδοση της Γερμανίας, παράλληλα, καθορίζεται στο 1,772%, της Ιταλίας στο 4,071% και των ΗΠΑ στο 3,479%.     

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς διατηρείται αρνητική, με τον Γ.Δ. να υπολείπεται του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 850 και 866 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις τοποθετούνται στις 800 και 779 μονάδες (χαμηλό έτους).  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο –1,38% και τις 409 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,81%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,43% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,97%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,41%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones περιορίζεται κατά τουλάχιστον 300 μονάδες, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 90 δολαρίων εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,24% και τα 85,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,61% και τα 91,39 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,67% και τα 1.667 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης  

Η Λίτσα η… Ζωίτσα, ο Παπαλέκας και ο Καρποδίνης, ο Τούρκος επενδυτής και η Fraport  

Restart για το ελληνικό Χρηματιστήριο – Το σχέδιο για IPOs, αύξηση διασποράς και «φρέσκα» κεφάλαια  

Ο πλούτος της οικογένειας Μασκ – Πόση περιουσία έχει ο καθένας

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts