Χρηματιστήριο Αθηνών: Η διόρθωση και οι «ελίτ» μετοχές του MSCI Greece με αποδόσεις άνω του +130%
Μπορεί ο MSCI τελικά να διατήρησε σε 10 τον αριθμό των μετοχών στον δείκτη Standard Greece, αλλά σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη ακόμη μίας τράπεζας αποτελεί ένδειξη των αλματωδών βημάτων του ελληνικού χρηματιστηρίου και της αυξάνουσας ελκυστικότητας των εισηγμένων εταιρειών.
Η Τράπεζα Πειραιώς, λοιπόν, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 θα συνιστά την τελευταία χρονικά προσθήκη στον βασικό δείκτη του MSCI, με τους αναλυτές να περιμένουν καθαρές εισροές κεφαλαίων αξίας 166 εκατ. δολαρίων.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο MSCI ανακοίνωσε την αφαίρεση της Τέρνα Ενεργειακή από τη λίστα της «ελληνικής ελίτ», επικαλούμενος τη μείωση της κεφαλαιοποίησής της στα κατώτερα δυνατά όρια των 2 δισ. ευρώ (ενώ η Πειραιώς διαθέτει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ).
Παρότι οι μετοχές του Standard Greece δεν αυξήθηκαν σε 11 -όπως πολλοί αναλυτές περίμεναν-, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό δεν ξεπερνούσαν τις… τρεις. Κι αυτό, αποτελεί την καλύτερη δυνατή ένδειξη «αναβάθμισης» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Ας σημειωθεί ότι από την 1η Σεπτεμβρίου στον Standard Greece θα βρίσκονται οι παρακάτω εισηγμένες:
- Eurobank
- Mytilineos
- Alpha Bank
- Εθνική Τράπεζα
- Jumbo
- ΟΠΑΠ
- ΟΤΕ
- ΔΕΗ
- Motor Oil
- Τράπεζα Πειραιώς
Τώρα, όσον αφορά τις 10 εταιρείες του βασικού δείκτη, οι φετινές τους επιδόσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές (όπως άλλωστε και το Χ.Α.), προσφέροντας αποδόσεις άνω του 130%.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά την ισχυρή διόρθωση της Παρασκευής, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 2% (η χειρότερη συνεδρίαση από τα τέλη Ιουνίου) και ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε το 5ο διαδοχικό αρνητικό κλείσιμο..
Αναλυτικά:
Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται άνω του 1,55 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο βρέθηκε στα επίπεδα του 1,65 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015. Από τις αρχές του έτους, η σωρευτική άνοδος αγγίζει το +50%, με τη χρηματιστηριακή της αξία να καθορίζεται στα 5,7 δισ. ευρώ.
H μετοχή της Mytilineos, αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα πιο «χοτ στόρι» της ελληνικής αγοράς. Η επένδυση της καναδικής Fairfax, στις αρχές του έτους, ήταν μόνο η αρχή, καθώς ακολούθησε μια σειρά κινήσεων, οι οποίες έχουν απογειώσει τον Όμιλο. Σήμερα, η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 37,8 ευρώ, μετρώντας άνοδο +76% μέσα στο 2023 και διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση 5,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Alpha Bank, λαμβάνοντας ώθηση από την εκτόξευση της τραπεζικής κερδοφορίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, βρίσκεται στην περιοχή του 1,50 – 1,55 ευρώ, παραμένοντας πολύ κοντά στα πρόσφατα μετα-πανδημικά υψηλά του 1,67 ευρώ. Άνω των 3,5 δισ. ευρώ η αξία της εταιρείας στο ταμπλό.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του +60% από τις αρχές του 2023, ευρισκόμενη κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7,5 ετών (από τον Δεκέμβριο του 2015). Το ευοίωνο κλίμα στο ελληνικό banking και η προοπτική απο-επένδυσης του δημοσίου «ανοίγουν» την όρεξη για νέες «κορυφές», με αρκετούς οίκους να τοποθετούν τον πήχη άνω των 7 ευρώ. Κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.
Η μετοχή της Jumbo συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά τους επενδυτές, προσφέροντας αποδόσεις άνω του +62%. Πρόσφατα, μάλιστα, αναρριχήθηκε έως το ιστορικό υψηλό των 28 ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 26 ευρώ. Τα εταιρικά αποτελέσματα και οι κινήσεις της διοίκησης αποτελούν τα βασικά εχέγγυα αυτής της ανοδικής πορείας. Στα 3,5 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, φθάνοντας έως και τα 16 ευρώ. Σήμερα διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 15 ευρώ, μετρώντας άνοδο κατά +20% από τις αρχές του έτους. Στα 5,6 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, ενόσω τα έσοδα από το στοίχημα συνεχίζουν να βαίνουν αυξανόμενα.
Η μετοχή του ΟΤΕ υπο-αποδίδει αισθητά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, καθώς το ισοζύγιο από τις αρχές του έτους είναι αρνητικό, δεδομένου ότι η φετινή μεταβολή ανέρχεται στο -5%. Η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται με την ευρύτερη αδυναμία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ο οποίος πληρώνει το μάρμαρο του επίμονου πληθωρισμού και των περιορισμένων περιθωρίων κέρδους. Η κεφαλαιοποίηση κατέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται στα όρια των 14 ευρώ.
Η μετοχή της ΔΕΗ μέχρι και την Παρασκευή διαπραγματευόταν σταθερά άνω των 10 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Τον Ιούλιο, μάλιστα, είχε σκαρφαλώσει έως και τα 11 ευρώ, καθώς οι θετικές προοπτικές της χώρας και η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης παρείχαν ισχυρή ώθηση. Στο +51% η άνοδος από τις αρχές του 2023, με τη χρηματιστηριακή αξία να προσεγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ.
H μετοχή της Motor Oil υποαποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, καθώς η φετινή μεταβολή δεν υπερβαίνει το +5%. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 25 ευρώ, χάρη στην ισχυρή κερδοφορία στον τομέα της διύλισης. Άνω των 2,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.
Η νεο-εισελθείς μετοχή της Πειραιώς πετυχαίνει την καλύτερη επίδοση, προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις άνω του +130%. Αποτέλεσμα του φετινού ράλι είναι η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει φθάσει στα 4,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από την τελευταία κεφαλαιοποίηση του 2021.
Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, από την άλλη πλευρά, διαθέτει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στον MSCI Standard Greece, καθώς η επικείμενη αφαίρεση από τον βασικό δείκτη και οι συνεχές αναβολές στην ολοκλήρωση του deal πώλησης έχουν επιδράσει δυσμενώς, παρά το μεγάλο χαρτοφυλάκιο «καθαρής» ενέργειας. Στο -18% η φετινή πτώση, με την κεφαλαιοποίηση να κατέρχεται τα 2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα
Μυτιληναίος: «Χτίζει» τον νέο μεγάλο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ
Μπογκντάνοβιτς: Νέες εξαγορές και ανατιμήσεις στα «εργαλεία» ανάπτυξης της Coca Cola HBC
«Σαρώνουν» τα τυχερά παιχνίδια – Οι επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY