ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Ανοδικό κλείσιμο, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας

Η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη δεν έπεισε για τη δυναμική της

Σε θετικό έδαφος μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη κατά 0,63% και να κλείνει στις 873,61 μονάδες και με τους επενδυτές να οδηγούν την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα περισσότερο μέσω τοποθετήσεων σε δεικτοβαρής εταιρείες παρά μέσω του τραπεζικού κλάδου. Άλλωστε στον τραπεζικό κλάδο οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής λόγω των επιχειρηματικών εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί, με την αγορά μετά την ανακοίνωση της Alpha Bank να έχει εστιάσει την προσοχή της στην Εθνική Τράπεζα και το αν θα προχωρήσει σε κάποια ανάλογη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή έχει ένα δεύτερο σχέδιο που θα ακολουθήσει.

Αυτό που προβληματίζει την αγορά για την σημερινή ανοδική αντίδραση από την πτώση των προηγούμενων ημερών και ειδικά της Παρασκευής είναι η μέτρια συναλλακτικότητα με τον ανάλογο τζίρο, για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, κάτι που πολύ πιθανόν να θεωρείτε όλη αυτή η ανοδική κίνηση μία εντελώς τεχνική αντίδραση όσο τουλάχιστον περιορίζεται σε τιμές χαμηλότερες των 905 μονάδων για τον Γενικό δείκτη.

Αυτό που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την αγορά είναι το μείγμα της έως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που έχουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και των κοντινών χρονικά αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020 το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, κάποιες κινήσεις δείχνουν ότι η νευρικότητα και η ανησυχία για το ρίσκο εγκλωβισμού είναι παρούσες, αν και δεν λείπουν και εκείνες που δείχνουν ότι έχουν παρουσιαστεί ευκαιρίες τοποθετήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το stock picking σε τίτλους που έχουν μερίσματα και θετικές προοπτικές για την τρέχουσα χρήση θα έχουν και τον πρώτο λόγο. Αυτές θα είναι που μπορεί να οδηγήσουν και πάλι τον γενικό δείκτη πάνω από τη ζώνη των 900 μονάδων, μετά την εξομάλυνση των αναταράξεων και την επιστροφή της αγοράς σε ροή κανονικότητας.

Το θετικό κλίμα στην σημερινή συνεδρίαση ενισχύθηκε λόγω της πρωινή έκθεσης της Moody’s η οποία αν και δεν προχώρησε σε επαναξιολόγηση του Ελληνικού πιστωτικού προφίλ την Παρασκευή που μας πέρασε, στην έκθεση της αναφέρει ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και επιτύχουν, τότε η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί, καθώς επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών και ένα προσιτό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της.

Τεχνικά οι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει για να κρατήσει το Χ.Α. τη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά, όπως σημειώνουν και αναλυτές και σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες ημέρες έχουν αποδείξει πως η αγορά χρειάζεται να βρει νέους καταλυτές για να μπορέσει να ξαναδεί τις 950 μονάδες, τη στιγμή που πάντως το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα συνεχίζεται, με το Ταμείο Ανάκαμψης να εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη χώρα.

Στο ταμπλό τώρα και στην σημερινή συνεδρίαση η Μυτιληανίος με 3,83%, ο Σαράντης με 3,1%, η Aegean με 2,88%, η Alpha Bank με 2,87%, η Ελλάκτωρ με 2,46% και η Βιοχάλκο με 2,08% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ήπια ανοδικά ο Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Eurobank, Coca Cola και ΟΛΠ ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν τα ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας και Πειραιώς με την Λάμδα, Jumbo και Motor Oil να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 47,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,5 εκατομμύρια τεμάχια.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts