ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Επικίνδυνο φλερτ με τα χαμηλά Μαρτίου – Έκτη διαδοχική πτώση, χάθηκαν και οι 860 μονάδες

Διευρύνεται το αρνητικό σερί για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος χάνει την επαφή με τις 900 μονάδες – Απώλειες έως 2% στις τράπεζες – Άλμα 14% για την Ελλάκτωρ, μικρά κέρδη για τη Motor Oil – Σε ΕΤΕ και Mytilineos οι υψηλότεροι τζίροι εν όψει MSCI

Την έκτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση συμπλήρωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε και τα στηρίγματα των 860 μονάδων, προσεγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Η τάση, εξάλλου, παραμένει αρνητική, καθώς η διάθεση για ρίσκο έχει περιοριστεί αισθητά. Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στα θετικά επιχειρηματικά νέα (π.χ. deal και δημόσια πρόταση στην Ελλάκτωρ) αλλά και τις προσδοκίες για τον MSCI.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,87% και υποχώρησε στις 859,18 μονάδες, χάνοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. (866,75 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 855,94 έως 869,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 83,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Προς τα χαμηλά του Μαρτίου η αγορά

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως κατέστη αντιληπτό από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, διατηρείται σε αρνητικά τροχιά, δίνοντας συνέχεια στην καθοδική πορεία του Μαΐου, η οποία έχει «φάει» όλα τα κέρδη του 2022. Ας σημειωθεί ότι το ισοζύγιο από την έναρξη του έτους είναι πλέον αρνητικό (-3%), με τις τράπεζες να χάνουν σχεδόν 10% μέσα στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις.  

Η αισθητή μείωση της διάθεσης για ρίσκο, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, του γεωπολιτικού ρίσκου, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, έχει ήδη επηρεάσει -και συνεχίζει να επηρεάζει- τη ρηχή αγοράς της Ελλάδας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις, σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης των κερδοφόρων θέσεών τους.  

Μάλιστα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να βρεθεί στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου, όταν η αγορά είχε διολισθήσει ακόμη και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων (789 μονάδες στις 8 Μαρτίου). 

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εβδομάδα βρίθει εξελίξεων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην -έστω και οριακή- βελτίωση του κλίματος. Χαρακτηριστικά, η δημόσια πρόταση των Ολλανδών για την Ελλάκτωρ (στο 1,75 ευρώ), σε συνέχεια του deal μεταξύ των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, μπορεί να τονώσει το ενδιαφέρον για τον κατασκευαστικό / ενεργειακό κλάδο, δίνοντας την ευκαιρία για βελτίωση των αποτιμήσεων.  

Την ίδια ώρα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η νέα «φουρνιά» εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, ενώ την Πέμπτη περιμένουμε τις αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos, οι οποίες περιμένουν καρτερικά στην… ουρά για να προστεθούν στον βασικό δείκτη.   

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με επόμενες στηρίξεις τις 850 μονάδες και πρώτες μεγάλες αντιστάσεις τις 900 μονάδες. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν κι από το κλίμα στο εξωτερικό.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,9% και τις 421 μονάδες (χαμηλό δύο μηνών), καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,2%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,8% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,6%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,65%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διολισθαίνει κατά σχεδόν 400 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βουλιάζει κατά 2,20%.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι διεθνείς τιμές παραμένουν κοντά στα επίπεδα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -2,9% (106,82 δολάρια ανά βαρέλι) και τα συμβόλαια Brent στο -2,4% (109,68 δολάρια ανά βαρέλι). Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,96% και τα 1.864 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης: 

Το deal της Ελλάκτωρ, οι λέοντες και οι ύαινες, η γαλλική ελίτ των μπίζνες στην Αθήνα, ο Κρητικός με την Αρτόπολις και η Prodea 

Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics) 

Ενεργειακό πακέτο: Φρένο στην ακρίβεια από τον Αύγουστο μετά τα νέα μέτρα 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts