ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Θετική εκκίνηση με οδηγό τον κλάδο ενέργειας

Η αγορά προσπαθεί να αντιδράσει στην πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων και κινείται στους ρυθμούς της ΔΕΗ

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,38% και να βρίσκεται στις 876,41 μονάδες. Η αγορά προσπαθεί να αντιδράσει στην πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων και σήμερα ο ενεργειακός κλάδος οδηγεί την άνοδο στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ο αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ την προηγούμενη εβδομάδα δεν άφησε «ασυγκίνητη» την υπόλοιπη αγορά. Η πίεση που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνδέθηκε με το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποια στιγμή σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, επιβαρύνοντας το κλίμα πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την εκτίμηση ότι η Ελληνική Αγορά λειτουργεί κάτω από παρορμήσεις και λιγότερο με θεμελιώδη δεδομένα.

Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων, αντίστοιχου βεληνεκούς, που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το Χ.Α. σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κρίνοντας από την πρόσφατη συμπεριφορά της Εγχώριας Επενδυτικής Κοινότητας στις τραπεζικές αυξήσεις, η αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση αναμονής και εσωστρέφειας, καθώς οι σχετικές διαδικασίες συγκέντρωσης των προσφορών και το μέγεθος των αντλούμενων κεφαλαίων, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα προηγούμενα εγχειρήματα. Η «άγαρμπη» υποχώρηση των αποτιμήσεων μπορεί να δημιουργεί ελκυστικά σημεία τοποθετήσεων σε πολλές μετοχές, ωστόσο το ψυχολογικό αντίκτυπο που οδηγεί την πτώση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι βαθμό έχει εκτονωθεί.

Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά «απόνερα», η επιτυχία της αύξησης και ενδεχομένως η υπερκάλυψη της αύξησης της ΔΕΗ, θα αυξήσει το θεσμικό στίγμα των ξένων στην Ελληνική Αγορά και δη σε μια μετοχή που μπορεί να αποτελέσει την απόλυτη σπουδή περιπτώσεων «from zero to Hero» (από το μηδέν στο ιδανικό).

Τεχνικά υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 913,56 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 870 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 853 – 848 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 836 και 800 – 795 μονάδες. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 917, 930 και 949 – 950 μονάδες. Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2207 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις στις 2095 – 2090 και 1994 μονάδες. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2234 μονάδων, το οποίο θα ενεργοποιήσει μπαράζ από κινήσεις «stop short».

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,2% και βρίσκεται στις 2.111,67 μονάδες η Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Aegean, Alpha Bank σημειώνουν κέρδη άνω του 1% και ακολουθούν Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Σαράντης, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Eurobank και Λάμδα. Σε αρβητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Βιοχάλκο με 2,13% και ακολουθούν ήπια πτωτικά Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνας.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή 9+1 ανατροπές για τη φορολογία – Ποιοι φόροι μειώνονται και ποιοι καταργούνται

ΔΕΗ: Πώς αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη και γιατί ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

SKY express: Ξεκινά και απευθείας πτήσεις εξωτερικού από Θεσσαλονίκη

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts