ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Με «δίδυμο» ΔΕΗ – Ελλάκτωρ η συνέχεια στο ανοδικό momentum

Να παρατείνει -έστω και τεχνικά- το πολυήμερο ανοδικό rebound (12 στις 13 θετικές συνεδριάσεις) κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε επιλεγμένα στηρίγματα πρωτίστως στη ΔΕΗ και δευτερευόντως στην Ελλάκτωρ. Βέβαια, οι επενδυτές δεν έχασαν την ευκαιρία να προχωρήσουν και σε ήπιες  ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να εμφανίσει μια ισορροπημένη εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,05% και διαμορφώθηκε στις 870,24 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (869,82 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 866,37 έως 872,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας κοντά στα 73 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτέλεσε τον μεγάλο πρωταγωνιστή του πρόσφατου rebound (χάρη στα ικανοποιητικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου), σήμερα κινήθηκε σταθεροποιητικά, καθώς τερμάτισε στο +0,25% και τις 565 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε στο +1,3% και το 0,95 ευρώ, ως απόρροια των θετικών τριμηνιαίων μεγεθών. Κατά 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσέγγισε το τεχνικό σημείο των 3,3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank σημείωσαν οριακές μεταβολές έως +/- 0,5%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,13% και 0,9496 ευρώ  
  • Eurobank -0,51% και 0,9698 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,04% 3,288 ευρώ  
  • Πειραιώς +1,28% 0,952 ευρώ  

Αλλάζει η τάση στο Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης του τελευταίου διημέρου, φαίνεται ότι έχει διάθεση να παραμείνει στα επίπεδα των 870 μονάδων και να «χτίσει» αποστάσεις από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), δίνοντας «τέλος» στη μακρά περίοδο της αρνητικής τάσης, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό έτους (779 μονάδες). 

Τα τραπεζικά αποτέλεσμα αποτέλεσαν το μεγάλο «όπλο» της ελληνικής αγοράς, καθώς και τα τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν μεγέθη εντυπωσιακά καλύτερα σε σχέση με το 2021, ενώ η μόνιμη πληγή των «κόκκινων δανείων» επιτέλους περιορίστηκε σε μονοψήφια επίπεδα. Την ίδια ώρα, όλες οι διοικήσεις έσπευσαν να αναβαθμίσουν τους στόχους του 2022.  

Την Πέμπτη είναι η σειρά του ΟΤΕ να δημοσιεύσει τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν τη διατήρηση του ανοδικού momentum και τις επόμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση βέβαια, να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη από το εξωτερικό. 

«Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που υποβοηθείται από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, ο Γ.Δ. ξεπέρασε εύκολα τις 850 μονάδες και στοχεύει βάσιμα στην επάνοδο προς τις 900 μονάδες, ώστε να μηδενιστούν οι φετινές απώλειες, υπό την αίρεση των δεδομένων στο διεθνές σκηνικό» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.  

Άλλωστε, η ξαφνική αναταραχή στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι (πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής) στην Ταϊβάν, έχει ήδη αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, καθώς οι traders καλούνται να διαχειριστούν ακόμη μία γεωπολιτική πρόκληση, αυτή τη φορά στην ανατολική Ασία.   

Στο μεταξύ, τα πάγια προβλήματα της οικονομίας (πληθωρισμός, υψηλά επιτόκια, ενεργειακό κόστος) εξακολουθούν να δημιουργούν αμφιβολίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν το σενάριο της ύφεσης στο β’ εξάμηνο ή στο δ’ τρίμηνο του 2022, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές μετοχών. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,41% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,51%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,68% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,62%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,45%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones οδεύει προς την πρώτη ανοδική συνεδρίαση του Αυγούστου, καθώς διευρύνεται κατά τουλάχιστον 200 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε σταθεροποιητικά επίπεδα, εν μέσω των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης και εν όψει της συνεδρίασης του OPEC+. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο +0,09% και τα 94,51 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,24% και τα 100,78 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, σημειώνει μικρή πτώση στο -0,48% και τα 1.781 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης: 

Aqua Carpatica – Pepsico: Το παρασκήνιο του deal και τα σχέδια του Γιάννη Βάλβη (pics) 

Το αντίο στον Σταύρο, οι «γαμπροί» της ΔΕΗ, οι Γούρνες που έπεσαν… στη γούρνα και η τζάμπα καίει (στην Περιφέρεια) η λάμπα! 

Puma: Η ιστορία των δύο αδερφών που δημιούργησαν μια αυτοκρατορία

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts