ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσός: Κέρδη στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας με συνολικές απώλειες 0,9%

Οι επενδυτές απέσυραν 4 δισ. δολάρια από την αγορά χρυσού την περασμένη εβδομάδα, οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί ποτέ

Με κέρδη έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο χρυσός, ωστόσο την ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο, καθώς τα θετικά νέα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού απέτρεψαν τους επενδυτές από τα ασφαλή καταφύγια, όπως θεωρούνται τα πολύτιμα μέταλλα.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.870,10 δολάρια, με τις συνολικές εβδομαδιαίες απώλειες να ανέρχονται σχεδόν στο 0,9%.

Χθες με επιστολή του, ο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είπε στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών βάσει του νόμου CARES, θα πρέπει να ανακατανεμηθούν από το Κογκρέσο, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με τα προγράμματα στήριξης.

«Εάν η Fed αρχίσει να συρρικνώνει το πρόγραμμα βοήθειάς της, θα μπορούσε να είναι λίγο πιεστική εξέλιξη για τον χρυσό. Το επιχείρημα της νομισματικής υποτίμησης που έχει υποστηρίξει το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να εξασθενήσει», δήλωσε ο Λάχλαν Σο, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Στο μεταξύ, τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca που αναπτύσσει με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξαν ότι παρήγαγε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, ενώ Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση στις ΗΠΑ για κατεπείγουσα άδεια χρήσης του εμβολίου τους.

«Η θετική εξέλιξη στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να επιβραδύνει, αλλά να μην τερματίσει τον κοσμικό κύκλο του πολύτιμου μετάλλου χωρίς μια επιθετική κίνηση στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε η Citi Research σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι η κίνηση του χρυσού πάνω από τα 2.000 δολάρια το 2021 είναι ακόμα πιθανή.

Ενδεικτικό του κλίματος, το χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμο fund, SPDR Gold Trust, είχε καθαρές εκροές περίπου 40 τόνων μέχρι το Νοέμβριο.

Οι επενδυτές απέσυραν 4 δισ. δολάρια από την αγορά χρυσού την περασμένη εβδομάδα, οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί ποτέ, εν μέσω μίας μαζική μεταστροφής για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως ανέφερα σήμερα 20 Νοεμβρίου 2020 η Bank of America.

Ο χρυσός, που θεωρείται αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης των νομισμάτων, καταγράφει κέρδη 23% από την αρχή του έτους, ωφελούμενος κυρίως από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης που εξαπολύθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

«Η μακροχρόνια ιστορία του χρυσού εξακολουθεί να παραμένει ασυμβίβαστη επειδή η νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα», δήλωσε ο Κουνάλ Σαχ, επικεφαλής έρευνας της Nirmal Bang Commodities στη Βομβάη της Ινδίας.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Οι Pfizer και BioNTech κατέθεσαν στην FDA αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους

ΕΟΔΥ: Σε 1.041 rapid test, βρέθηκαν 46 θετικά κρούσματα του κορωνοϊού

Έτσι θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης για τους πλούσιους Αμερικανούς

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts