ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στα κέρδη του Χρηματιστηρίου Αθηνών – Ποιες μετοχές «ναρκοθέτησαν» την άνοδο

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να επιστρέψει στις 930 μονάδες – Αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες, νέο ράλι για τις μετοχές του Ομίλου ΤΕΡΝΑ – Προσπάθεια «ωραιοποίησης» του Απριλίου στη Wall Street, ήπια κέρδη στην Ευρώπη

Με γλυκόπικρη γεύση αποχαιρέτισε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών χάθηκε στο τελευταίο ημίωρο, με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτή η επιστροφή στις 930 μονάδες. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα ισχυρά στηρίγματα από τις μετοχές του Ομίλου ΤΕΡΝΑ. Μερικώς αναξιοποίητη έμεινε και η βελτίωση του κλίματος στις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι εξακολουθούν να βλέπουν «νάρκες» στον δρόμο προς τις 950 μονάδες.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε επιφυλακτική άνοδο κατά 0,71% και ενισχύθηκε στις 925,07 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (918,56 μονάδες), αλλά και υπολειπόμενος κατά επτά μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 921,75 έως 932,99 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 72,3 εκατομμύρια ευρώ.  

Προβληματικό το περιβάλλον, δυσκολεύουν οι 950  

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να αντιδράσει δυναμικά στο χθεσινό -2,19% και να επιστρέψει κοντά στα επίπεδα των 950 μονάδων (πρόσφατο υψηλό διμήνου), καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης χάθηκαν αρκετές «μάχες». Το κλείσιμο του μήνα, πάντως (προ-τελευταία συνεδρίαση για τον Απρίλιο), παραμένει θετικό, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να μετράει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 6,5% στο 30ήμερο και 2,8% στο έτος.  

Τα σενάρια για τις επικείμενες αλλαγές στον βασικό δείκτη του MSCI Greece εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε τουλάχιστον δύο προσθήκες (Εθνική Τράπεζα – Mytilineos), χωρίς να αποκλείεται και μία τρίτη (ΕΛΠΕ). Πολύ πιθανή, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται και η διαγραφή της Jumbo.   

Την ίδια ώρα, το ενεργειακό πρόβλημα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις ροές αερίου προς τις Πολωνία – Βουλγαρία, επανέρχεται στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι η χώρα έχει επαρκή αποθέματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ήδη λαμβάνονται πρωτοβουλίες για επιπλέον αφίξεις φορτίων LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου).  

Σε κάθε περίπτωση, το ευρύτερο περιβάλλον παραμένει προβληματικό, καθώς αρκετοί επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν να προειδοποιήσουν για χαμηλότερη ανάπτυξη κατά το φετινό έτος, λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης. Παράλληλα, στο σπιράλ των προβλημάτων θα πρέπει να προστεθεί και ο πληθωρισμός, ο οποίος αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τη νομισματική τους πολιτική, κάτι που αυξάνει το κόστος δανεισμού (όπως αποδείχθηκε και στη χθεσινή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου). 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,49% και τις 446 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,3% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,7%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 1,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones σημειώνει κέρδη 150 μονάδων (+0,4%), με τον Nasdaq να κινείται κοντά στο +1%. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σταθερά άνω του ψυχολογικού επιπέδου των 100 δολαρίων, με τα συμβόλαια WTI να βρίσκονται στο +0,1% και τα 102,06 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να υποχωρούν οριακά στο -0,1% και τα 105,16 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο +0,15% και τα 1.892 δολάρια ανά ουγγιά, κοντά χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 εβδομάδων. 

Διαβάστε επίσης: 

Το ενεργειακό αγρίεψε, οι «ενέσεις» της ABAΞ στη Volterra, το φρένο στις ασφαλιστικές και… ένας Νορβηγός στα δύσκολα 

Capital Economics: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% στην ελληνική οικονομία το 2022 και ρεκόρ για τον τουρισμό 

Έκδοση 7ετούς: Iσως η τελευταία για το α΄ εξάμηνο ή… μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts