ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση στον ορίζοντα για την ευρωζώνη: Απροσδόκητη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης σημείωσε απροσδόκητη συρρίκνωση τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από την εποχή των lockdown στις αρχές του 2021, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών τον Ιούλιο, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο που σηματοδοτεί συρρίκνωση. Η ύφεση οφείλεται στην επιδείνωση της παραγωγής μεταξύ των κατασκευαστών και τη σχεδόν στάσιμη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μια ήπια επέκταση.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI της S&P Global υποχώρησε στο 49,4 τον Ιούλιο από 52,0 τον Ιούνιο, πολύ κάτω από όλες τις προβλέψεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, που εκτιμούσαν πιο μέτρια πτώση στις 51,0 μονάδες.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της S&P Global, Κρις Ουίλιαμσον, η μεγάλη πτώση των νέων παραγγελιών, οι καθυστερήσεις στις εργασίες και οι πιο ζοφερές επιχειρηματικές προσδοκίες δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης αποκτά περαιτέρω δυναμική. Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δεινή κατάσταση της μεταποίησης, όπου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι πωλήσεις που είναι χειρότερες του αναμενόμενου έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αύξηση των αποθεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το όριο των 50 δείχνει συρρίκνωση ενώ και η προκαταρκτική εκτίμηση του Ιουλίου ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας χτύπησε χαμηλό 25 μηνών αυτό τον μήνα, στις 48 μονάδες, ενώ της Γαλλίας έφτασε στο πιο χαμηλό των τελευταίων 16 μηνών, στις 50,6.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έκαναν ράλι με το βραχυπρόθεσμο γερμανικό χρέος να οδηγεί τα κέρδη. Η απόδοση στο διετές ομόλογο μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διολίσθηση σε ένα μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Σκρέκας: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τουρισμός για όλους: Έκλεισε η πλατφόρμα – Ποιοι θα λάβουν το voucher των €150

Fuel Pass: Πότε αρχίζουν οι νέες αιτήσεις – Κατά πόσο αυξάνονται τα ποσά (vid)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts