10 κρασιά-διαμάντια από την Αργεντινή και τους υψηλότερους αμπελώνες του κόσμου
Υπάρχουν κάποιοι αμπελώνες που αμφισβητούν τα 3.111 μέτρα του Altura Maxima, όμως δεν είναι ικανοί να αποκαθηλώσουν την Αργεντινή από το βάθρο της πλέον high altitude οινοπαραγωγού χώρας στον κόσμο.
Σχεδόν κάθε αμπέλι της λατινοαμερικάνικης χώρας είναι φυτεμένο πάνω από τα 1.000 μέτρα, με τα 2 χιλιόμετρα να είναι μην είναι διόλου ασυνήθιστα. Η σχετική γειτνίαση με τον ισημερινό δεν καθιστά αυτά τα νούμερα αντίστοιχα της Ευρώπης ως προς τις θερμοκρασίες, όμως το αδιαμφισβήτητα κρύο, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές βροχοπτώσεις, εγγυώνται την ταυτόχρονη συνύπαρξη πλούτου και δροσιάς μέσα στο μπουκάλι. Ετσι, η μεγάλη ερυθρή ντίβα της χώρας Malbec, το ανερχόμενο λευκό αστέρι Torrontes και οι άλλες (διεθνείς κυρίως) ποικιλίες, μετουσιώνονται σε εξαιρετικά κρασιά ανεξαρτήτως status και τιμής. Τα παρακάτω 10 διαμάντια αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Amalaya, Malbec
Ως “ελπίδα για ένα θαύμα” μεταφράζεται το Amalaya, αλλά αυτό το Malbec (το οποίο περιέχει μια τζούρα Tannat και Petit Verdot), το μόνο θαύμα που προσφέρει είναι αυτό της σχέσης ποιότητας-τιμής. Αν και κρασιά της κατηγορίας του σπάνια προέρχονται από έναν και μόνο αμπελώνα, τα σταφύλια του Finca las Mercedes μετουσιώνονται σε ένα εκφραστικό και γεμάτο φρούτο ερυθρό, με δυναμικό ακόμα και για 3χρονη παλαίωση.
Amalaya, White
Οπως και το ερυθρό αδελφάκι του, έτσι και το λευκό -ένα blend Torrontes / Riesling σε αναλογία 85/15- δίνει πάρα πολλά και ζητάει πολύ λίγα. Το ελαφρύ λευκό προέρχεται από την περιοχή της Salta και συγκεκριμένα από υψόμετρα που ξεπερνούν τα 1.800 μέτρα, κάτι που σίγουρα ευθύνεται για τη φοβερή δροσιά του, αλλά και για το εκρηκτικό άρωμα πράσινης πιπεριάς και καπνού, που σου μένει καρφωμένο στο μυαλό για μέρες.
Balbo Susana, BenMarco Cabernet Franc
Μια από τις πλέον εμβληματικές γυναίκες του παγκόσμιου κρασιού θεωρείται η Susana Balbo και τα κρασιά της εν μέρει εξηγούν το γιατί. Το Cabernet Franc της πρώτης γυναίκας οινολόγου της χώρας προέρχεται από τα 1.100 μέτρα του Paraje Altamira, στην κοιλάδα Uco και παλαιώνει για 11 μήνες σε γαλλικά βαρέλια. Αν και κρασί μέσης τιμής, παραδίδει μαθήματα βοτανικής αυστηρότητας, λουλουδάτης φινέτσας και γευστικού μάκρους.
Chacra, Barda Pinot Noir
Το δημιούργημα του ξακουστού από το Sassicaia, Piero Insica della Rocchetta, βρήκε τα …chacra του στο Rio Negro της Παταγονίας. Εκεί εφαρμόζει βιοδυναμική καλλιέργεια, όμως αυτό δεν αρκεί αφού έπρεπε και “να τα βρει” με τους πιγκουίνους της περιοχής. Το Pinot Noir πάντως τον ευγνωμονεί, αφού το μοναδικό terroir το μπολιάζει με εκφραστικότητα πράσινης πιπεριάς, μαλακό όσο και όξινο φρούτο αλλά και ζωική πολυπλοκότητα.
Colome, Autentico Malbec
Φόρος τιμής στους πιονέρους, που το 1831 φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Colome, αποτείνει αυτό το Malbec από τα 2.300 μέτρα της κοιλάδας Cachalqui. Οινοποιημένο με παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς χρήση βαρελιού, το Autentico είναι ένα τέρας συμπύκνωσης, σώματος και δομής γεμάτο με αρώματα ιβίσκου, δαμάσκηνου και μελανιού, αλλά και μια ομοβροντία τανινών που υποστηρίζονται από άφθονο γλυκό φρούτο.
El Porvenir, Laborum de Parcela Malbec
Η σειρά de Parcela προέρχεται από τα καλύτερα αμπελοτόπια του ξακουστού Cafayate, που βρίσκεται στη βορειότερη ζώνη της Salta. Εδώ επιλέχθηκε το κτήμα Alto Rio Seco, με τα ιδιαίτερα πετρώδη εδάφη του. Ομως όση “ουσία” λείπει από τη γη, τόση περισσεύει στο άρωμα και τη γεύση αυτού του δυναμίτη. Εκπληκτικά ώριμο, τρομάζει με το σώμα και την πυκνότητά του, καταφέρνει όμως παράλληλα να παραμείνει υποδειγματικά ισορροπημένο.
Krontiras, Natural Malbec
Οι φίλοι των φυσικών κρασιών σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους με την πρόταση του οινοποιείου από την καρδιά του Lujan de Cuyo, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που αυτό είναι ελληνικών συμφερόντων. Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας, το οινοποιημένο σε inox δεξαμενές Malbec είναι απαλλαγμένο θειωδών, γεγονός που εκτινάσσει τη σπαρταριστή εκφραστικότητα του μαύρου φρούτου και μειώνει τη στυφάδα των τανινών.
Riccitelli Matias, Uco Valley Malbec
Ο rock star του Αργεντίνικου κρασιού δεν καυχιέται για τα τρομακτικά υψόμετρα, αλλά για τη μεγάλη ηλικία των αμπελώνων τα οποία διαχειρίζεται. Μάλιστα το εν λόγω κρασί προέρχεται και από το απόλυτο Grand Cru της χώρας, το γεμάτο ασβεστόλιθο μυθικό Gualtallary. Η οινοποίηση σε μικρές τσιμεντένιες δεξαμενές συμβάλει στον πιπεράτο, φυτικό χαρακτήρα και στην πληθωρική μαλακότητα που θυμίζουν νότιο Ροδανό.
Riccitelli Matias, Vina Extremas Sauvignon Blanc
“Vina Extremas” καυχιέται η ετικέτα και δεν υπερβάλει, αφού αν και βρίσκεται στα …ταπεινά 1.700 μέτρα ο αμπελώνας La Carrera διαθέτει το πιο ακραίο κλίμα σε όλη τη Mendoza. Τα σταφύλια από τα ασβεστολιθικά εδάφη οινοποιούνται με άγριες ζύμες και το κρασί ωριμάζει σε βαρέλια για 8 μήνες, όμως αυτό όχι μόνο δεν μυρίζει ξύλο αλλά αριστεύει στην ποικιλιακή αγριάδα. Ενα πανάκριβο SB, που αξίζει ωστόσο τα λεφτά του.
Vina Cobos, Felino Chardonnay
Ο έρωτας του φημισμένου οινοποιού Paul Hobbs με την Αργεντινή είχε σαν αποτέλεσμα την προσθήκη του Vina Cobos στο portfolio των ανά τον κόσμο οινοποιείων του. Για το Felino επιλέγει σταφύλια διαφόρων υψομέτρων, ώστε να συνδυάσει πάχος και φρεσκάδα, κάτι που το ωριμασμένο για 6 μήνες σε βαρέλι Chardonnay επιτυγχάνει ιδανικά. Ενα δείγμα-επιτομή της ποικιλίας, γεμάτο με βουτυράτο εξωτισμό και καπνιστό μάκρος.
ΠΗΓΗ NEWMONEY