ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

30η ΓΣ ΣΕΤΕ | Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρός ελληνικός Τουρισμός, σημαίνει ισχυρή ελληνική Οικονομία | Αλ. Τσίπρας: Η σύγκριση να είναι με το 2019, αμφιβολίες αν θα πιάσουμε τα μεγέθη του

Με μικρή συμμετοχή, απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα και υπουργών, πέραν του υπουργού Τουρισμού, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να “υπενθυμίζει” ως σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα του Τουρισμού το 2019, καταθέτοντας τις αμφιβολίες του για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής περιόδου, ξεκίνησε η 30η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουριστική περίοδο υπογράμμισε ότι “δεν είναι όλη η Ελλάδα Μύκονος και Σαντορίνη”, ενώ τόνισε ότι “πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα έσοδα και ποια τα έξοδα των τουριστικών επιχειρήσεων φέτος, λόγω της έκρηξης όλων των στοιχείων του κόστους”.

Αναφερόμενος στα εργασιακά και την έλλειψη προσωπικού ο κ. Τσίπρας την απέδωσε στις άσχημες συνθήκες εργασίας, τόνισε ότι το εργασιακό κόστος δεν είναι δυσβάστακτο για τις επιχειρήσεις και ζήτησε την δημιουργία ικανοποιητικών αμοιβών και συνθηκών εργασίας, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα.

Καύσιμα

Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας για το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων ζήτησε από την κυβέρνηση την μείωση του φόρου και προκειμένου να ισοσταθμίσει τις δημοσιονομικές απώλειες να προχωρήσει σε αλλαγές στην άμεση φορολογία. Είπε δε ότι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κοστίζει σε ετήσια βάση 1,4-1,5 δισ. ευρώ, μέγεθος μικρό σε σύγκριση με τα 40 δισ. που έχουν δοθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαριτολογώντας αναφέρθηκε στα στοιχήματα για την εξέλιξη του Τουρισμού που είχε βάλει όταν ήταν πρωθυπουργός με τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμος να το κάνει ξανά για τις εκλογές, τις οποίες θεωρεί πιθανό να γίνουν το Φθινόπωρο και στις οποίες, σύμφωνα με όσα είπε, η ΝΔ θα ηττηθεί.

Ο υπουργός Τουρισμού

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό -καθώς όπως είπε λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού αλλά και άλλων υπουργών, εκπροσωπεί την κυβέρνηση- τόνισε ότι η σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με το 2019, καθώς ήταν μια κανονική καθ’ όλα χρονιά, ενώ το 2022 απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Είπε ακόμη ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με tour operators για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τα τέλη του έτους, εξαγγελία που πολλάκις έχει κάνει, χωρίς ωστόσο να δίνει και κάποιο σχετικό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ομίλου TUI Fritz Joussen στην τοποθέτησή του στις Βρυξέλλες κατά την υπογραφή του Rhodes Co-Lab, είπε ότι δεν προβλέπεται για εφέτος χρονική επέκταση των πτήσεων προς την Ελλάδα και ότι οι πτήσεις του ταξιδιωτικού κολοσσού θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμη ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο θέμα των πτήσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες όπως είπε είναι 63 εβδομαδιαίως, όσες δηλαδή και το 2021 χωρίς καμία αλλαγή, ενώ έκανε αναφορά στο χωροταξικό του Τουρισμού, το οποίο όπως είπε “βαίνει προς ολοκλήρωση”.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναφερόμενος στα εργασιακά ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών στον Τουρισμό και την Εστίαση είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και κάλεσε τον κλάδο να απομονώσει τους λίγους κακούς επαγγελματίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε την ευθύνη του κράτους για την ανάπτυξη των υποδομών, είπε ότι θα υπάρξει πολεοδομική προστασία των νησιών και των βουνών και υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και με γεωγραφικά κριτήρια (Β. Αιγαίο, Βόρεια Εύβοια, κ.λπ.).

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο οποίος έκανε λόγο για τα μηνύματα της κρίσης που είναι η σημαντική αύξηση του κόστους, η ανάσχεση της παγκοσμιοποίησης και η προκλητική στάση της Τουρκίας, μέσα στην οποία “ο Τουρισμός καλείται να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ελληνικός Τουρισμός και το 2021 κέρδισε το στοίχημα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση των εισπράξεων και της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης κατά 27%. Απένειμε δε τα εύσημα στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΕΤΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αποφύγαμε το λαϊκισμό και προσωρήσαμε σε παρεμβάσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων”.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο Τουρισμός δεν μπορεί πάντα να είναι ο από μηχανής Θεός, εν μέσω μάλιστα συνεχών διεθνών κρίσεων. Ανέφερε δε ότι φέτος ο ελληνικός Τουρισμός “μπορεί να αγγίξει, και γιατί όχι να ξεπεράσει, τα μεγέθη του 2019”. Για τα εργασιακά τόνισε εμφατικά ότι “ουδεμία απόκλιση από τα νόμιμα μπορεί να γίνει αποδεικτή ή να ενθαρρυνθεί”, ζητώντας ωστόσο έναν ανοιχτό διάλογο για τα ισχύοντα στην Απασχόληση στον Τουρισμό και τονίζοντας ότι ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος για έναν τέτοιο διάλογο.

Τέλος έκανε αναφορά σε έσοδα 27 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ελληνικό Τουρισμό το 2030, έναντι 18,2, δισ. το 2019.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Τουρισμό “στυλοβάτη της Οικονομίας” και “πηγή εθνικού πλούτου” και εξέφρασε την πίστη του για πολύ θετική τουριστική χρονιά φέτος. Τόνισε ότι ο ελληνικός Τουρισμός άντεξε στην κρίση και με την σημαντική στήριξη του κράτους.

Ειδικές αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός στην βιωσιμότητα, τόσο στα θέματα του Περιβάλλοντος, όσο και στον ανθρώπινο παράγοντα, ζητώντας καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας, ενώ αναφορά έκανε και σε “εισαγωγή εργαζόμενων”, ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ψηφιοποίηση και τις θετικές της επιπτώσεις στην αγορά και τις επιχειρήσεις, προσκαλώντας τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν χρήματα για τέτοιες δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και κατέληξε εμφατικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από την γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ: “Ισχυρός ελληνικός Τουρισμός, σημαίνει ισχυρή ελληνική Οικονομία”.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts