ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aύξηση τιμών στην ενέργεια: Τι ζητούν Σταϊκούρας και Σκρέκας από το Eurogroup

Oι δύο υπουργοί με κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ζητούν μεταξύ άλλων, την άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε ευάλωτα νοικοκυριά – Eurogroup: «Πρώτο θέμα» στην ατζέντα η ακρίβεια (πίνακες)

Στην αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρονται ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Πιο συγκεκριμένα, στην κοινή τους επιστολή, οι δύο υπουργοί αναφέρονται στην πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, μεταξύ άλλων με τη συλλογική διαπραγμάτευση της προμήθειας φυσικού αερίου.

Η επιστολή εστάλη πριν από τη σημερινή (4 Οκτωβρίου) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκε για το θέμα ο κ. Σταϊκούρας, ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Σκρέκας στη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος.

Εκτός από την πρόταση για άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των ευρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, με την άντληση εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η κυβέρνηση προτείνει και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξασφάλισης (Hedging Fund) που θα εξασφαλίζει στο μέλλον τους καταναλωτές από πιθανή επανάληψη του φαινομένου εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου (οι οποίες συμπαρασύρουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας).

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας ανησυχεί τους καταναλωτές και οδηγεί σε αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 100 δισ. ευρώ για τις 27 χώρες – μέλη. Οι δύο υπουργοί χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις ως πρόκληση για το σύνολο των χωρών – μελών, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σε εθνικό επίπεδο, ενώ υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που δημιουργεί η αύξηση των τιμών, τόσο για την ανάκαμψη των οικονομιών στην μετά-κορονοϊό εποχή, όσο και για την πορεία προς την απανθρακοποίηση της ΕΕ και την εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας».

Τονίζεται εξάλλου, ότι οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποτελούν συγκυριακό φαινόμενο, καθώς και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στρατηγικά την συλλογική διαπραγματευτική της δύναμη προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσω ευρωπαϊκής πλατφόρμας. «Η εξάρτηση της ΕΕ και η έκθεση στις διακυμάνσεις των αγορών, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αυτονομία και κυριαρχία, επιτρέποντας σε τρίτους παίκτες να χρησιμοποιούν τις τιμές της ενέργειας ως πολιτικό όπλο εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.

Διαβάστε ακόμη:

Τρεις φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι με τους θεσμούς

VICKO: Ισχυρά «αντισώματα» για την ελληνική «Zara Home»

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση για τις αυξήσεις στην ενέργεια

ΠΗΓΗ NEWMONEY