ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Πρόστιμο – μαμούθ ζητά η ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων

Υψηλή χρηματική αποζημίωση αξιώνει η ΕΕ από την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων. Ο δικηγόρος της Ένωσης Ραφέλ Τζαφεράλι δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο που εκδικάζει την αγωγή των Βρυξελλών, ότι θα πρέπει η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει 10 ευρώ ανά ημέρα για κάθε δόση εμβολίου που καθυστερεί να παραδώσει.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ήταν για επίδοση 300 εκατ. δόσεων στην ΕΕ τον επόμενο μήνα. Η AstraZeneca ωστόσο δήλωσε ότι θα παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις.

Αν γίνει δεκτή η αξίωση των Βρυξελλών η φαρμακοβιομηχανία θα υποχρεωθεί να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως της χρονικής καθυστέρησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuteurs, η ΕΕ αξιώνει άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μη τήρηση της συμφωνίας εκ μέρους της αγγλοσουηδικής εταιρίας, σύμφωνα με τον συνήγορο της ΕΕ.

«Η AstraZeneca δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο», είπε νωρίτερα ο κ. Τζαφεράλι κατά την πρώτη ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης στο δικαστήριο. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται και η τοποθέτηση του συνηγόρου της φαρμακοβιομηχανίας.

Η AstraZeneca έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και η μόνη της δέσμευση ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την επίδοση εμβολίων.

Διαβάστε επίσης: AstraZeneca: Εκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμβολιασμών – Εξετάζουν την αλλαγή των ορίων ηλικίας

Ο κ. Τζαφεράλι είπε ότι ούτε την αρχή αυτή δε σεβάστηκε η εταιρία, καθώς δεν επέδωσε τα 50 εκατ. εμβόλια που παρήγαγε στις μονάδες της οι οποίες στο συμβόλαιο αναφέρονται ως προμηθεύτριες της ΕΕ.

Επίσης το συμβόλαιο προέβλεπε ότι η εταιρία δε θα αναλάμβανε υποχρεώσεις που δε θα της επέτρεπαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts