ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Στις 3 Νοεμβρίου «ξεκαθαρίζει» για ξένο επενδυτή και ΑΜΚ

Οι προσφορές των επενδυτών και οι σημαντικοί αστερίσκοι – Ποιοι θα επωμιστούν το κόστος για τη διάσωση της Attica Bank σε πρώτη φάση – Η κρίσιμη τροπολογία

Τα «χαρτιά» της για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 240 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή, θα ανοίξει την εβδομάδα αυτή η Attica Bank, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας θα συνεδριάσει στις 3 Νοεμβρίου.

Οι προσφορές των επενδυτών και η ταυτότητά τους έχουν κρατηθεί σε πέπλο μυστηρίου, με την πέριξ της Αττικής ατμόσφαιρα να αποπνέει βεβαιότητα για την αποφυγή… ατυχήματος στην τράπεζα, αλλά όχι και για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη διάσωση και εξυγίανσή της.

Κατόπιν αυτού, φαίνεται ότι το κόστος για τη διάσωση της Attica Bank θα επωμιστεί το Δημόσιο, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -το οποίο απέκτησε ποσοστό 68,2% στην Αttica Bank μετά την υποχρεωτική μετατροπή των warrants που είχαν εκδοθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε μετοχές- να καλείται να καλύψει εξ ολοκλήρου τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, αν δεν βρεθεί ξένος ιδιώτης επενδυτής.

Προτάσεις με αστερίσκους

Οι πληροφορίες φέρουν την Bain Capital από κοινού με το αμερικανικό fund JC Flowers, καθώς και την Ellington, να είναι οι δύο επενδυτές που έχουν εκδηλώσει πιο σοβαρό ενδιαφέρον για την Attica Bank.

Ωστόσο, οι δεσμευτικές τους προτάσεις δεν είναι άνευ σοβαρών αστερίσκων, ζητώντας να γίνει ενδελεχής έλεγχος των χρηματοοικονομικών δεδομένων της Attica Bank, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων που σχεδιάζει η Τράπεζα για να εξαλείψει τα κόκκινα δάνεια.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια για έναν τέτοιο έλεγχο είναι ανύπαρκτα και ο SSM πιέζει την Attica Bank να κλείσει την κεφαλαιακή της «τρύπα»… χθες, φαίνεται πως η Attica Bank οδηγείται σε μία πρώτη ΑΜΚ, διατηρώντας το κρατικοποιημένο καθεστώς της, και σε μία δεύτερη που θα ακολουθήσει με την προσδοκία συμμετοχής ξένου στρατηγικού επενδυτή.

Ρόλο – κλειδί για τη διάσωση της Τράπεζας θα παίξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα μπει στην ΑΜΚ, με ένεση κεφαλαίων που θα δώσει σιγουριά σε τρίτους επενδυτές για να συμμετάσχουν σε μία επόμενη ΑΜΚ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η δεύτερη αυτή αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να υλοποιηθεί σε διάστημα 2 – 3 μηνών το πολύ, ώστε η συμμετοχή του ΤΧΣ να μην ερμηνευθεί από την DGComp ως state aid στην Attica Bank.

Οι πληροφορίες φέρουν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που κατέχει ποσοστό 14,7% στην Attica Bank να συμμετέχει στην ΑΜΚ με ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Δεν αναμένεται να συμμετάσχει ο ΕΦΚΑ που έχει ποσοστό 10,3%. Σημειώνεται ότι και των δύο τα ποσοστά έχουν υποστεί dilution μετά την είσοδο του ΤΧΣ και έχουν μειωθεί από 46,3% και 32,5% προηγουμένως.

Τροπολογία

Την είσοδο του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Attica Bank έχει προδιαγράψει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία του τέλους Οκτωβρίου, μέσα στην οποία η διοίκηση της Attica Bank προγραμμάτιζε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με την τροπολογία αυτή, προβλέφθηκε εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση που κάποιος επενδυτής εισέλθει άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένης στο χρηματιστήριο τράπεζας.

Ο νόμος του 2006 προέβλεπε ότι όταν ένας επενδυτής αποκτούσε στρατηγικό ποσοστό σε εισηγμένη, θα έπρεπε στη συνέχεια να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση. Η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου να διευκολυνθεί αποεπένδυση του ΤΧΣ και είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank μέσα από άσκηση δικαιωμάτων ή μετοχών του ΤΧΣ ή μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυαστικά.

Απομένει να φανεί αν υπάρχει πιθανότητα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Αttica Bank να γίνει άμεσα ή σε δεύτερη φάση…

Διαβάστε ακόμη

Μπλοκαρισμένες λόγω οφειλών 6 στις 10 συντάξεις επαγγελματιών

Μπαράζ εταιρικών ομολόγων και νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο (πίνακας)

Γιώργος Πορτοκαλίδης (Ιωνική Σφολιάτα): Εξωστρέφεια και στροφή στα vegan προϊόντα (pic)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts