ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Barclays: Μόνο ένα κραχ στις μετοχές θα «σώσει» την αγορά ομολόγων (γράφημα)

Καταδικασμένα σε μια συνεχιζόμενη πτώση φαίνεται πως είναι τα ομόλογα διεθνώς, εκτός κι αν μια διαρκής πτώση των μετοχών αναζωπυρώσει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος, σύμφωνα με την Barclays

«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό επίπεδο αποδόσεων που, όταν επιτευχθεί, θα προσελκύσει αυτόματα αρκετούς αγοραστές, ώστε να πυροδοτήσει ένα διαρκές ράλι ομολόγων», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της τράπεζας. «Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να σκεφτούμε ένα σενάριο όπου τα ομόλογα θα κάνουν ουσιαστικό ράλι. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου υποχωρήσουν απότομα τις επόμενες εβδομάδες».

Η πτώση στα αμερικανικά ομόλογα προκάλεσε κύματα αναταραχής σε όλη την αγορά ομολόγων τους τελευταίους μήνες , καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται στο ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και το sell off στα ομόλογα υποχώρησε χθες Τετάρτη, οι έμποροι βρίσκονται σε εγρήγορση για μια αναζωπύρωση της μεταβλητότητας – ειδικά αν τα στοιχεία για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ την Παρασκευή είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) δεν είναι πιθανό να χαλαρώσει το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης, που αποτελεί μια πολιτική η οποία ευνοεί τους πωλητές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays. Παράλληλα, η αύξηση της προσφοράς ομολόγων, λόγω του αυξανόμενου ελλείμματος, ανεβάζει και το ασφάλιστρο διάρκειας.

Η ζήτηση θα είναι αδύναμη, καθώς οι καθαρές αγορές από τις ξένες κεντρικές τράπεζες επιβραδύνονται, έγραψαν οι αναλυτές. Οι Ιάπωνες επενδυτές, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων στο εξωτερικό, είναι πιθανό να προτιμήσουν το εγχώριο χρέος, καθώς οι αποδόσεις θα αυξηθούν όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσαρμόσει τη διευκολυντική πολιτική της.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η μοίρα της αγοράς ομολόγων βρίσκεται στην πορεία των μετοχών, σύμφωνα με την Barclays. Η πτώση του δείκτη S&P 500 κατά 5% περίπου τους τελευταίους τρεις μήνες είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που απαιτείται για να προκαλέσει ανάκαμψη στο σταθερό εισόδημα, έγραψαν οι αναλυτές.

«Το μέγεθος του sell off των ομολόγων ήταν τόσο εντυπωσιακό που οι μετοχές είναι αναμφισβήτητα πιο ακριβές από ό,τι πριν από ένα μήνα, από άποψη αποτίμησης», έγραψαν οι αναλυτές στο σημείωμά τους. «Πιστεύουμε ότι πιθανόν ο δρόμος για τη σταθεροποίηση των ομολόγων περνάει μέσα από μια περαιτέρω υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο».

Διαβάστε ακόμη

Βραχυχρόνια μίσθωση: Η δυναμική σε 21 περιοχές της Αθήνας – Ποιοι ίσως επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Αυτές είναι οι 10 υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας

Fattal: Ανω των 25 εκατ. για το νέο 5* NYX Esperia Palace στη Σταδίου – 80 εκατ. οι επενδύσεις στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts