ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday 2022: Πώς να διαλέξω κλιματιστικό – Τι κερδίζω

Η καλύτερη στιγμή για να αποκτήσεις το κλιματιστικό που έχεις βάλει στο μάτι εδώ και καιρό έφτασε!

Οι Black Friday Offers έχουν ήδη ξεκινήσει και έτσι είναι η κατάλληλη περίοδος για αγορές. Όμως, είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλήξει στη σωστή επιλογή κλιματιστικού για το χώρο σου; Εάν αμφιταλαντεύεσαι, τότε έλα να δούμε μερικές συμβουλές που θα σε κατευθύνουν στη σωστή επιλογή.

Πριν ξεκινήσουμε, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι αγοράζοντας ένα κλιματιστικό δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιείς μονάχα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα ποιοτικό και σύγχρονης τεχνολογίας κλιματιστικό μπορεί πέρα από το να σε δροσίζει στους καύσωνες να σε ζεσταίνει τις κρύες ημέρες. Και μάλιστα θα το κάνει με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και αποδίδοντας 4 φορές περισσότερο σε σύγκριση με άλλους τρόπους θέρμανσης!

Θες μήπως να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι; Όπως προκύπτει από στοιχεία, εάν το σπίτι σου είναι 50 τ.μ. και επιλέξεις το σωστό κλιματιστικό τότε σε βάθος εξαμήνου το μέσο κόστος θα ανέλθει περίπου στα 220€. Συγκρίνοντάς το με το αντίστοιχο κόστος ενός καυστήρα φυσικού αερίου και ενός πετρελαίου προκύπτει ένα κέρδος περί τα 250€ και σχεδόν 300€ αντίστοιχα. Αν πάλι ζεις σ’ ένα σπίτι 100τ.μ τότε είσαι σε θέση να εξοικονομήσεις σε βάθος εξαμήνου περισσότερα από 680€!

Διάλεξε τα σωστά BTU

Όπως πιθανόν να γνωρίζεις, τα κλιματιστικά διαχωρίζονται κυρίως από την ισχύ τους. Τα λεγόμενα BTU. Πρόκειται αλλιώς για την ονομαστική απόδοσή τους. Με απλά λόγια, είναι μια μονάδα μέτρησης που μας βοηθάει να διαπιστώσουμε πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορεί ένα κλιματιστικό να φτάσει την ιδανική θερμοκρασία.

Απ’ αυτό εξαρτάται και η οικονομία που σου λέγαμε πριν. Διότι όσο πιο γρήγορα φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορα θα μειωθεί και η κατανάλωση ενέργειας. Μείωση κατανάλωση ενέργειας σημαίνει και μείωση στους… λογαριασμούς ρεύματος. Άρα win-win.

Πώς όμως να επιλέξεις τα σωστά BTU; Μην αγχώνεσαι. Σου έχουμε έναν… «μπούσουλα» που θα σε βοηθήσει αρκετά!

Εάν θέλεις να τοποθετήσεις το κλιματιστικό σου σ’ ένα δωμάτιο έως 18τ.μ. τότε μπορείς να διαλέξεις άφοβα ένα κλιματιστικό μεταξύ 9.000 – 11.000 BTU/h. Εάν ο χώρος σου είναι μεταξύ 18τ.μ. και 25τ.μ. τότε θα πρέπει να πας σε μια επιλογή ανάμεσα στα 12.000 – 17.000 BTU/h.

Για ακόμη μεγαλύτερο χώρο, π.χ 25τ.μ. – 40τ.μ. συνίσταται ένα κλιματιστικό από 18.000 BTU/h έως και 23.000 BTU/h. Τέλος, για άνω των 40τ.μ. θα πρέπει να πας σε μια επιλογή αρκετά δυνατή όπως τα 24.000 BTU/h.

Επομένως, όπως μπορείς να αντιληφθείς, δεν θα ήταν και πολύ… καλό – από άποψης κατανάλωσης και απόδοσης – να αγοράσεις ένα κλιματιστικό 9.000 BTU για ένα χώρο 100 τ.μ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος σου τόσο πιο πολλά BTU θα χρειαστείς.

Επίλεξε ανά ενεργειακή κλάση

Εξίσου σημαντικές με τα BTU ενός κλιματιστικού είναι και οι ενεργειακές ετικέτες. Τι είναι η ενεργειακή κλάση; Πρόκειται για μια ενεργειακή σήμανση που έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να παρέχει στους καταναλωτές με απλό τρόπο ακριβείς και συγκρίσιμες πληροφορίες που αφορούν κυρίως την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών.

Προτίμησε κλιματιστικά με υψηλή ενεργειακή κλάση και απόδοση ώστε να εξασφαλίσεις λιγότερη κατανάλωση. Οι ετικέτες αυτές έχουν φτιαχτεί ώστε να σε βοηθήσουν στην σωστή επιλογή προϊόντων. Μην ξεχνάς: Χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά στα κλιματιστικά, υπάρχει ειδική σήμανση τόσο για την ψύξη όσο και για τη θέρμανση. Η κλίμακα της ενεργειακής απόδοσης ψύξης κυμαίνεται από D έως A+++ με την τελευταία να είναι και η πιο αποδοτική και οικονομική. Αντίστοιχα για τη θέρμανση, κυμαίνεται πάλι από D έως Α+++ με την τελευταία να είναι πιο αποδοτική και οικονομική.

Καλό θα ήταν να γνωρίζεις ακόμη δύο δείκτες. Το SEER (εποχιακή ενεργειακή απόδοση κατά την ψύξη) και το SCOP (εποχιακή ενεργειακή απόδοση κατά τη θέρμανση).

Μάθε τις τεχνολογίες

Τέλος, έχε στο νου σου ότι η τεχνολογία στα κλιματιστικά έχει εξελιχθεί αρκετά, κάτι που είναι σίγουρα προς όφελός σου. Τόσο σε επίπεδο απόδοσης και ευκολίας χρήσης, όσο και σε επίπεδο εξοικονόμησης χρημάτων.

Προτίμησε ένα κλιματιστικό με λειτουργία ECO ώστε να διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία και ο συμπιεστής του να λειτουργεί οικονομικότερα. Διάλεξε κάποιο με Smart Connectivity για να το ενεργοποιείς και να το απενεργοποιείς από το κινητό σου, απ’ όπου και εάν βρίσκεσαι. Πρόσεξε να υπάρχει λειτουργία αφύγρανσης, sleep mode, 3D Air Flow καθώς και να εξοπλίζεται με ποιοτικά φίλτρα προστασίας για καθαρό αέρα και υγιεινή ατμόσφαιρα.

Νομίζουμε ότι σου δώσαμε αρκετά στοιχεία ώστε να βρεις το ιδανικό μοντέλο που θα καλύψει τις ανάγκες σου. Είσαι πλέον πανέτοιμος για τις… Black Friday αγορές σου!

ΠΗΓΗ NEWMONEY