ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Blackrock: H μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει στις αγορές (γραφήματα)

Τα περιουσιακά στοιχεία έχουν εισέλθει σε ‘νέο καθεστώς’ στο οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται να είναι αποφασισμένη για αυξήσεις επιτοκίων, ακόμη και τώρα που η ‘ζημιά’ αρχίζει να γίνεται ορατή, αναφέρει η Wei LI, Global Chief Investment Strategist στη BlackRock Investment Institute.

Τα παγκόσμια στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες σηματοδοτούν ότι η οικονομική δραστηριότητα ανταποκρίνεται στην αυστηροποίηση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και η ύφεση είναι μπροστά μας, σημειώνεται σε σχετικό report. Οι στρατηγικές απόψεις της BlackRock είναι πενταετούς ή και μεγαλύτερης διάρκειας και σταθμίζουν αυτό το νέο καθεστώς της μεγαλύτερης μακροοικονομικής και αγοραίας μεταβλητότητας.

«Περνάμε σε μεγαλύτερες θετικές θέσεις στα εταιρικά ομόλογα της επενδυτικής βαθμίδας (IG) με ελκυστικές αποδόσεις σε υγιείς εταιρικούς ισολογισμούς που μπορούν να αντέξουν την ήπια ύφεση που αναμένουμε. Παραμένουμε λιγότερο τοποθετημένοι στις μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές (DM). Αναμένουμε, ωστόσο, ότι η συνολική απόδοση των μετοχών κατά την επόμενη δεκαετία θα είναι μεγαλύτερη από τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, ακόμη και αν οι μετοχές υποστούν βραχυπρόθεσμο πλήγμα», εξηγεί η Li.

«Η προσδοκία μας για σταθερό πληθωρισμό ευνοεί τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, αλλά ακόμη δεν έχει τιμολογηθεί αυτή η άποψη. Τα ονομαστικά μακροπρόθεσμα ομόλογα αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Η μέτρια υπερεπενδεδυμένη θέση μας στις μετοχές των DM οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ζήσουν με τον πληθωρισμό, διατηρώντας τις υφέσεις ήπιες και οι μακροπρόθεσμες αποτιμήσεις είναι δίκαιες», δηλώνει η Li.

«Στο νέο καθεστώς, για παράδειγμα, έχουν καταρρεύσει οι παλιές συσχετίσεις μεταξύ μετοχών και ομολόγων που στήριζαν το ρόλο των ομολόγων ως «θεματοφύλακα» των αποδόσεων στα χαρτοφυλάκια. Είμαστε υποεπενδεδυμένοι στα κρατικά ομόλογα επειδή πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα ζητήσουν υψηλότερα πριμ διάρκειας εν μέσω υψηλότερου πληθωρισμού και αυξημένων δανειακών επιβαρύνσεων. Εντός των κρατικών ομολόγων, μας αρέσουν οι μικρές διάρκειες για την είσπραξη ελκυστικών κουπονιών. Παραμένουμε υπερεπενδεδυμένοι στα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, επειδή βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό – και μας αρέσουν ακόμη τα μακροπρόθεσμα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό», συνεχίζει η Li.

«Πιστεύουμε ότι το νέο καθεστώς των περιορισμών στην παραγωγή θα παραμείνει, ενισχυμένο από τρεις μεγάλες μεταβάσεις. Πρώτον, η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, ένας λόγος για τον οποίο η προσφορά εργασίας δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την παραγωγή. Δεύτερον, πιστεύουμε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός επανασυνδέει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι προσπάθειες για την επανατοποθέτηση δραστηριοτήτων θα μπορούσαν επίσης να προσθέσουν στην ανοδική πίεση στους μισθούς και τον πληθωρισμό. Τρίτον, βλέπουμε ότι η μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναδιαμορφώνει τη ζήτηση και την προσφορά ενέργειας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα επιβραδυνθούν και πάλι κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα», εκτιμά η BlackRock.

Κατά το επόμενο έτος, οι μετοχές δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως τις προσδοκίες για ύφεση και την επακόλουθη επιβάρυνση των εταιρικών κερδών και για αυτό είναι underweight (υποεπενδεδυμένη) από τακτικής άποψης στις μετοχές, αν και στρατηγικά αναμένει ότι η συνολική απόδοση των μετοχών θα είναι μεγαλύτερη από την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος κατά την επόμενη δεκαετία.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι βλέπουμε την πολιτική της ύφεσης να παίρνει τη θέση της πολιτικής του πληθωρισμού και οι κεντρικές τράπεζες θα ζήσουν τελικά με κάποιο πληθωρισμό. Οι θέσεις στις μετοχές σε τομείς με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη, θα επωφεληθούν περισσότερο κατά μέσο όρο από ό,τι οι παραδοσιακές ενεργειακές μετοχές, κατά τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», καταλήγει η Li.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 5×5 και «έπιασε» τις 920 μονάδες

Φυσικό αέριο: Το παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο στις Βρυξέλλες

Eyecare Travel: Βρετανοί έρχονται στην Ελλάδα για οφθαλμολογικές επεμβάσεις (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY