ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: 15 ειδικοί παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Αποκαλυπτική ως προς το περιεχόμενό της και την ευρύτητα των απόψεων των ειδικών αποδείχθηκε η πρόσφατη δημοσκόπηση 15 ειδικών από το Bloomberg, οι οποίοι παρουσίασαν τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός, η δημιουργία ύφεσης, η νομισματική πολιτική, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα ήταν μερικοί από τους κινδύνους που παρουσίασαν γνωστοί αναλυτές, πολιτικοί και καθηγητές όπως Raphael Bostic, Tidjane Thiam, Paul Krugman και Laurence Boone.

Laurence Boone

Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα της Ευρώπης, είναι η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση. Οι αυξημένες τιμές έχουν κάνει τα βασικά αγαθά αυτά δυσπρόσιτα όχι μόνο για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τη μεσαία τάξη. Η δεύτερη επίπτωση είναι η πιθανότητα πρόκλησης λιμού στις φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αλλά και η έλλειψη ενέργειας το φετινό αλλά και τον επόμενο χειμώνα. Οι ελλείψεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας κοινωνικών αναταραχών τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, απειλώντας με επανάληψη της Αραβικής Άνοιξης. 

Raphael Bostic

Πρόεδρος της Fed της Ατλάντα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι το καταναλωτικό συναίσθημα των Αμερικανών. Οι καταναλωτές αυτοί ενδέχεται να μειώσουν τα έξοδά τους αναμένοντας πως οι τιμές θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αύξηση.

Maurice Obstfeld

Καθηγητής οικονομικών στο University of California at Berkeley και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ

Η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει τεράστια και επιταχυνόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία οφείλεται σε πληθώρα αιτιών, όπως την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την αποψίλωση των δασών και τα μικροπλαστικά στους ωκεανούς και το πόσιμο νερό.

Η εμφάνιση των νέων ιών αποτελεί μόνο ένα «σύμπτωμα» της απειλής που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, τη στιγμή που τόσο οι εγχώριοι όσο και οι διεθνείς κυβερνητικοί μηχανισμοί φαίνεται πως δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις νέες αυτές απειλές.

Tidjane Thiam

Πρόεδρος της Freedom Acquisition I Corp και πρώην CEO της Credit Suisse Group

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα λαθών στην εφαρμογή της  νομισματικής πολιτικής. Η εύρεση της «χρυσής τομής» όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς την παράλληλη πρόκληση ύφεσης αποτελεί τον κύριο άθλο τους, ενώ σημαντική θα αποδειχθεί και η ενίσχυση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Frederik Neumann

Αναλυτής της HSBC Holdings

Ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος είναι ο στασιμοπληθωρισμός ο οποίος θα χαρακτηριστεί από υψηλές τιμές και ύφεση. Σε αυτό το σενάριο, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν την οικονομία σε «ομαλή προσγείωση» και θα αναγκάζονται να αυξάνουν τα επιτόκια.

William Maloney

Αναλυτής της Παγκόσμιας Τράπεζας

Έχουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Προσωπικά, ανησυχώ για το χαμένο ενάμισι εκπαιδευτικό έτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις ΗΠΑ, ελάχιστοι είναι οι μαθητές οι οποίοι επιτυγχάνουν τα διεθνή στάνταρ της τεχνολογίας και των επιστημών. Το 30% των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ δεν έχουν αρκετούς ικανούς εργαζομένους, σε σχέση με το 20% στον υπόλοιπο κόσμο, και η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού φαίνεται πως θα συνεχιστεί.

Ernesto Revilla

Αναλυτής της Citigroup για την Λατινική Αμερική

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ανησυχώ για τις κινήσεις της Fed και τις επιπτώσεις τους στις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, αφού πιστεύω πως εισερχόμαστε σε περίοδο μειωμένης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.

Anna Gifty Opoku-Agyeman

Συνιδρυτής της ΜΚΟ Sadie Collective

Ένας μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας των αφροαμερικανών και μειονοτήτων στις ΗΠΑ αφού δε συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η έλλειψη ολιστικής αντιμετώπισης αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση της ανισότητας και μείωση της προόδου μας ως χώρα.

Paul Krugman

Νομπελίστας και καθηγητής οικονομικών στο City University της Νέας Υόρκης

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ανησυχώ για την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και τα συναφή παγκόσμια προβλήματα. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όμως, ανησυχώ για την πιθανότητα υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed η οποία θα οδηγήσει σε ύφεση.

Agustian Carstens

Γενικός διευθυντής της Bank for International Settlements

Το κύριο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα και η γεωπολιτική κρίση. Η πιθανή επέκταση του πετρελαϊκού σοκ θα επιδεινώσει την ανακαμψιακή προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Trevon Logan

Καθηγητής οικονομικών στο Ohio State University

Ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός. Η αύξηση των τιμών θα μειώσει την ανάπτυξη της οικονομίας αφού οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ο επόμενος κίνδυνος είναι πως η υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση και να αυξήσει την ανεργία, ενώ δε γνωρίζουμε κατά πόσο οι κινήσεις αυτές θα επηρεάσουν τη γενικότερη οικονομία.

Mugur Isarescu

Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η δημιουργία στασιμοπληθωρισμού. Θυμάμαι πολύ καλά τη στασιμοπληθωριστική περίοδο της δεκαετίας του ‘70, η οποία τότε είχε διαρκέσει μία 10ετία. Αν και πιστεύω πως το πληθωριστικό σοκ τότε ήταν μεγαλύτερο, πρέπει να ανακαλύψουμε μία «χρυσή τομή» η οποία προφανώς δεν είναι η απότομη αύξηση των επιτοκίων στο 16% ή το 20%.

Karen Ward

Αναλυτής της JPMorgan Asset Management και πρώην σύμβουλος του Βρετανού ΥΠΟΙΚ

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δε θα μειώσει τον πληθωρισμό. Εάν, όμως, ο πληθωρισμός αποδειχθεί μακροπρόθεσμος παρά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να ληφθούν εντονότερα μέτρα αντιμετώπισής του, οδηγώντας τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε πιθανή σύγκρουση.

Ngozi Okonjo-Iweala

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Dana Peterson

Αναλυτής της Conference Board

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι η ύφεση η οποία ενδέχεται να προκληθεί από τις προσπάθειες της Fed για μείωση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Conference Board, η οικονομία των ΗΠΑ θα καταγράψει ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κοντά στο 3%.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Ήταν λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Δεν θα το επέτρεπα εάν το γνώριζα (vid +upd)

Εξαγορά «μαμούθ» $5,4 δισ. για τη Pfizer –Έκλεισε το deal με την Global Blood Therapeutics

Βερολίνο: Οριστικό τέλος για τον Nord Stream 2

ΠΗΓΗ NEWMONEY