ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Τι σηματοδοτούν οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων (πίνακες)

Σε όλη την υφήλιο, οι επενδυτές των αγορών ομολόγων έχουν, πια, συνειδητοποιήσει πως η εποχή των χαμηλών αποδόσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η ανθεκτικότερη από το αναμενόμενο οικονομία των ΗΠΑ, το αυξημένο χρέος και οι φόβοι πως η Fed θα κρατήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα, αυξάνουν τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών αμερικανικών ομολόγων σε υψηλό δεκαετίας.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει σε μία επανεξέταση όσον αφορά την «κανονικότητα» της αγοράς κρατικών ομολόγων ΗΠΑ. Στην BofA, οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές λόγω της πιθανότητας επιστροφής στον «κόσμο του 5%», κατάσταση η οποία επικρατούσε πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και οδήγησε στην περίοδο των μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. 

Τόσο η BlackRock όσο και η Pacific Investment Management Co. υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει σε υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο της Fed επίπεδα, κάτι το οποίο θα ωθήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα.

«Παρατηρείται μία αξιοσημείωτη ανατιμολόγηση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε το πρώην στέλεχος της κεντρικής τράπεζες του Καναδά και νυν επικεφαλής του BlackRock Investment Institute, Ζαν Μπόιβιν, προσθέτοντας πως «η αγορά έχει συνειδητοποιήσει πως θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις παρά την πρόσφατη πρόοδο η οποία έχει παρατηρηθεί. Η μακροοικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί το κύριο αφήγημα για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων».

Πρόκειται για μία απότομη επαναπροσέγγιση όσον αφορά τις αγορές, οι οποίες πέρυσι ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για τη δημιουργία μίας ύφεσης η οποία θα οδηγούσε τη Fed σε μείωση των επιτοκίων της, αυξάνοντας τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη από το δύσκολο 2022 το οποίο οδήγησε τα ομόλογα αυτά στις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

Αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις, παράλληλα απειλούν τη γενικότερη μακροοικονομική εικόνα, είτε πρόκειται για τα έξοδα των καταναλωτών είτε για τις πωλήσεις ακινήτων είτε την αξία των τεχνολογικών μετοχών. Παράλληλα, θα αυξήσουν και το κόστος χρηματοδότησης των ΗΠΑ, επεκτείνοντας το χάσμα του ελλείμματος το οποίο τις οδηγεί σε δανεισμό $1 τρισ. αυτό το τρίμηνο.

Το sell-off το οποίο ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα έχει επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ιδιαίτερα, ενώ έχει αποσβέσει όποια κέρδη της αγοράς ομολόγων φέτος. Παράλληλα, έχει ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις μετοχές, «φρενάροντας» το ράλι του περασμένου μήνα.

Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα πως η πρόσφατη αυτή εξέλιξη θα αναστραφεί, με αρκετούς αναλυτές της Wall Street να προειδοποιούν πως θα υπάρξει οικονομική συρρίκνωση η οποία θα οδηγήσει τις τιμές καταναλωτή σε πτώση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπροσθέτως, οι πληθωριστικές εκτιμήσεις έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές φέτος, λόγω της μείωσης από τα περσινά υψηλά, κάτι το οποίο υποδεικνύει πως η αγορά αναμένει την επιστροφή τους προς τον πληθωριστικό στόχο του 2% της Fed. O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών κυμάνθηκε στο 3% τον Ιούνιο, από το περσινό 7%.

Πολλοί αναμένουν, πια, πως ο πληθωρισμός θα αποτελέσει τον κύριο κίνδυνο λόγω της πιθανότητας ομαλής προσγείωσης της οικονομίας. Παράλληλα, αναμένουν πως η Fed ενδέχεται να συνεχίσει να εξορθολογίζει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, επιβαρύνοντας περαιτέρω την αγορά.

«Οι επενδυτές θα αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα», ανέφερε το στέλεχος της AlphaSimplex Group, Κάθριν Καμίνσκι, τονίζοντας πως «εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και δύσκολα αντιμετωπίσιμος, δε θέλω να επενδύσω σε μακροπρόθεσμα ομόλογα».

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως παρά την πρόσφατη σχετική εξισορρόπησή της, υπάρχει ακόμα το φαινόμενο της ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Τέλος, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προχωρούν σε έκδοση νέων ομολόγων, προσπαθώντας να κλείσουν την «μαύρη τρύπα» του δημόσιου χρέους τη στιγμή που η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ασκώντας περαιτέρω αυξητικές πιέσεις όσον αφορά τις αποδόσεις.

Διαβάστε ακόμη

GM: Γιατί μειώνει τον στόλο των Robotaxi της Cruise

Τα ελληνικά αεροδρόμια με τις καλύτερες αξιολογήσεις στην Google (πίνακες)

Ήρθε το τέλος για την ακριβή σοκολάτα; – Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι βιομηχανίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts