ΚΟΣΜΟΣ

Brexit : Το Λονδίνο εκβιάζει την ΕΕ – «Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία τελείωσαν»

Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit έχουν τελειώσει, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται, εκτός αν η Ένωση αλλάξει θεμελιωδώς τη στάση της.

«Οι εμπορικές συνομιλίες τελείωσαν: η ΕΕ έθεσε ουσιαστικά τέρμα σε αυτές λέγοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει τη διαπραγματευτική θέση της» δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον, λίγη ώρα μετά τα «καρφιά» του βρετανού πρωθυπουργού προς την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται οι εμπορικές συνομιλίες αν η ΕΕ δεν αλλάξει τη θέση της. Η ΕΕ ουσιαστικά έθεσε τέρμα στις εμπορικές συνομιλίες χθες. Μόνο αν η ΕΕ αλλάξει θεμελιωδώς τη θέση της, θα αξίζει να συζητάμε» πρόσθεσε.

Στο Λονδίνο διαπραγματευτές της ΕΕ

Νωρίτερα, η ΕΕ ανακοίνωσε πως οι διαπραγματευτές της θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για περαιτέρω συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε: «Υπάρχει μόνο λόγος για τον (διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να έλθει στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα αν είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα στη βάση νομικών κειμένων με έναν επισπεύδοντα τρόπο, χωρίς να απαιτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει όλες τις κινήσεις.

»Η, αν είναι πρόθυμος να συζητήσει πρακτικά θέματα σε τομείς όπως τα ταξίδια και οι μεταφορές».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως θα συνεχιστεί μια ξεχωριστή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των μεταβατικών συνοριακών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου, η βρετανική πλευρά καλείται να κάνει υποχωρήσεις ή να κατευθυνθεί προς μια μη συντεταγμένη έξοδο στις 31 Δεκεμβρίου

Ο χρόνος πιέζει, να επιτευχθεί συμφωνία δηλώνουν Μέρκελ – Μισέλ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για συμφωνία με τη Βρετανία και ευελπιστεί πως μια πρόοδος στο κλείσιμο των κενών σε μια εμπορική σχέση είναι δυνατή τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά τόνισε πως η 27μελής Ένωση δεν θα συμβιβαστεί με οποιοδήποτε τίμημα.

«Το εμπόριο, η αλιεία και η διακυβέρνηση είναι πολύ σημαντικά θέματα για την ΕΕ», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών διά ζώσης με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα». Ο Σ. Μισέλ τόνισε επίσης πως η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία είχε καταλήξει προηγουμένως με την ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σχέσεις τους μετά το Brexit, δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Έχουμε δει φως τις τελευταίες ημέρες αλλά και σκιές», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο χρόνος πιέζει και θα ήταν «καλύτερα για αμφότερες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία» είπε. «Όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα» συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένοι στις απόψεις τους για το Brexit και ανέθεσαν στον διαπραγματευτή της ΕΕ να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βρετανία για δύο εβδομάδες.

«Δεν υπάρχουν διχογνωμίες. Δεν υπήρξε καμία για τις συμφωνίες αποχώρησης, δεν υπάρχει καμία για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά ομόφωνη υποστήριξη για τον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ», είπε ο Μακρόν. «Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts