ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: Το City του Λονδίνου κάνει το άλμα προς το άγνωστο

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της δεύτερης θα συνεχιστούν

H πολυπόθητη συμφωνία για το Brexit αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους επενδυτές, μεταξύ άλλων, τη στιγμή που αναμένουν διάσπαση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας. Από το 2016 κι ύστερα όλοι οι προαναφερθέντες προετοιμάζονταν για την ημέρα του Brexit. Μέχρι τώρα, βέβαια, οι σχέσεις και το μέλλον μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας παραμένουν αβέβαια με την «καρδιά» της οικονομίας της Βρετανίας, το City του Λονδίνου να χάνει την πρόσβαση στην Ενωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρίσι Σουνάκ ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της δεύτερης θα συνεχιστούν. Οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το Μάρτιο του 2021. Ιδού μερικά από τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν.

Ισοδυναμία

Εκτός από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι επενδυτές και τα στελέχη των επιχειρήσεων ανησυχούν για την “ισοδυναμία”. Η Βρετανία δεν έχει, πια τα «διαβατήρια» που θα της επιτρέπουν τις εύκολες τραπεζικές συναλλαγές πέραν των συνόρων της. Οι εταιρείες που ελπίζουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ενωση θα πρέπει να βασίζονται στις αποφάσεις των Βρυξελλών. Μέχρι τώρα η ΕΕ επιτρέπει την πρόσβαση της Βρετανίας για ορισμένες οικονομικές ενέργειες μέχρι το 2022 έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν οι αγορές παραγώγων που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά, η ΕΕ δε φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει την ίδια τακτική όσον αφορά τις επενδυτικές τράπεζες και τις αγοραπωλησίες μετοχών. Από την πλευρά της, στη Βρετανία, ο Σουνάκ επέδωσε πλήρη ισοδυναμία στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Διαταραχή των αγορών

Οι ρυθμιστές σε ΕΕ και Βρετανία προειδοποιούν πως οι αγορές μπορεί να διαταραχθούν, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τις εταιρείες έτσι ώστε οι τελευταίες να μην ταλαιπωρηθούν ή πληγούν από πιθανά προβλήματα μετά την 31η Δεκεμβρίου. Τα προβλήματα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στο Λονδίνο λόγω της αλλαγής των κανόνων μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

«Μετανάστευση» εταιρειών

Τραπεζικά ιδρύματα όπως οι JPMorgan Chase & Co., και Goldman Sachs Group Inc., έχουν ήδη προειδοποιήσει τους εργαζόμενούς τους να… μετακομίσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι επικεφαλής της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει πως δε θα δεχτούν την λειτουργία «εικονικών γραφείων», οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανοίξουν πραγματικές έδρες, με εργαζόμενους. Περίπου 7500 τραπεζίτες αναμένεται να μετακομίσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη σύμφωνα με την εταιρεία ΕΥ.

Ο δρόμος του χρήματος

Oι πέντε κολοσσοί της Wall Street, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Corps, Citigroup Inc και Morgan Stanley, μέχρι σήμερα προτιμούσαν το Λονδίνο ως ευρωπαϊκή βάση. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, αφού όλες έχουν πλάνα για μετακίνηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Η JPMorgan, για παράδειγμα αναμένεται να μετακινήσει assets 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Η Φρανκφούρτη θα βγει κερδισμένη από τις κινήσεις αυτές, αφού τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα που δεν εδρεύουν στη Γερμανία αναμένεται να μετακινήσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 397 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα, φτάνοντας τα 675 δισ., συνολικά. 

Data και συμβόλαια

Για τις τράπεζες και τις επενδυτικές, ένα μεγάλο ρίσκο είναι η ομαλή λειτουργία της γραφειοκρατίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Σύμφωνα με επιτροπή της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, μόλις τα ⅔ των πελατών είχαν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις για την αποφυγή μελλοντικών γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα:

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

2021: Ποδαρικό με φόρους – Τι θα πληρώσουμε το επόμενο διάστημα

Ισραήλ – Παγκόσμια πρωτιά: Έχει ήδη εμβολιάσει το 12% του πληθυσμού

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts