ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Christina O»: Η ιστορική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση πέρασε τον Ισθμό της Κορίνθου (vid)

Πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου η ιστορική «Christina O», η πανέμορφη θαλαμηγός που άνηκε κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση.

Κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602), ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να τη μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομά της κόρης του Χριστίνας.
Μετά το θάνατο του Ωνάση η θαλαμηγός, βάσει της διαθήκης του, περνά από την κόρη του Χριστίνα το 1978 στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου για χρήση από τον εκάστοτε αρχηγό του κράτους. Το σκάφος ουσιαστικά παροπλίζεται. Υστερα από 20 χρόνια αγοράζεται από τον εφοπλιστή Ιωάννη Παύλο Παπανικολάου και ανακαινίζεται αντί του αστρονομικού ποσού των 50 εκατ δολαρίων ώστε το 2001 αποκτά ξανά την χαμένη αίγλη του. Ιρλανδικών συμφερόντων πλέον το «CHRISTINA O.» προσφέρεται προς ενοικίαση στο διεθνές jet set.

Πιο πρόσφατο μεγάλο κοσμικό γεγονός που φιλοξενήθηκε στη θρυλική θαλαμηγό είναι ο γάμος του πρώην διάσημου μοντέλου Χάιντι Κλουμ με τον εκλεκτό της καρδιάς της κιθαρίστα των Tokio Hotel Τομ Κάουλιτζ τον περασμένο Αύγουστο στο Κάπρι της Ιταλίας παρουσία 120 καλεσμένων με το κόστος της τελετής να υπολογίζεται στα 3 εκατ ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος – Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από την 1η Ιανουαρίου

Τι συνδέει Rolex, Porsche και Lamborghini με τα… cryptos (pic+πίνακας)

Φάκελος ΕΥΠ: Ερευνα για τη δεκαετία 2012-2022

ΠΗΓΗ NEWMONEY