ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

COP26 – Κλιματική αλλαγή: Η οικοδέσποινα χώρα σημειώνει ρεκόρ 8μήνου στην καύση άνθρακα

Ο πρόεδρος της COP26 απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες «να στείλουν τον άνθρακα στην ιστορία» αλλά η Βρετανία που φιλοξενεί τη Σύνοδο ζητά την εκ νέου ενεργοποίηση των μονάδων άνθρακα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ενέργειας

Την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στη Σκωτία επιχειρώντας να βάλουν τον άνθρακα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή η οικοδέσποινα χώρα της Συνόδου COP26 στρέφεται όλο και περισσότερο στη χρήση του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει τη μεγαλύτερη χρήση άνθρακα από τον Μάρτιο, με τον πάροχο ηλεκτρικού και φυσικού αερίου  National Grid να ζητά σήμερα, Τρίτη, από την Drax Group και την Electricite de France να ενεργοποιήσουν εκ νέου τους σταθμούς άνθρακα προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Το αίτημα κοινοποιήθηκε μετά την αλλαγή στις καιρικές συνθήκες και την απότομη πτώση των ανέμων που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες και τη χρήση άνθρακα και φυσικού αερίου ως μόνες εναλλακτικές.

Την ίδια ώρα ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, φιλοξενεί τη Σύνοδο και προτρέπει τις χώρες να δεσμευτούν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γλασκώβη. Ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες «να στείλουν τον άνθρακα στην ιστορία», αλλά οι χώρες της G-20 έχουν ήδη αποτύχει να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, επιλέγοντας αντ’ αυτού να δεσμευτούν να τερματίσουν τη χρηματοδότηση του άνθρακα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πάροχος National Grid το κόστος για την παροχή ενέργειας από τις μονάδες άνθρακα των Drax Group και Electricite de France ανέρχεται σε περίπου 4.000 λίρες (5.444 δολάρια) την μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Nέα μέτρα: Με rapid τεστ οι ανεμβολίαστοι σε λιανεμπόριο, τράπεζες και εστίαση (vid)

Non Dom: 75 «κροίσοι» από 33 χώρες ετοιμάζουν βαλίτσες για Ελλάδα (πίνακας)

Τζο Λόνσντεϊλ (Palantir): Πατέρας που παίρνει γονική άδεια είναι loser – Χαμός στο Twitter

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts