ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crémant: Αυτό είναι το ποτό που συναγωνίζεται τη σαμπάνια

Η σαμπάνια είναι σίγουρα ξεχωριστή, αλλά και ακριβή – Ποιες είναι οι εναλλακτικές της;

Περνάμε τον δεύτερο χειμώνα με πανδημία η οποία φαίνεται πλέον σαν κάτι σχεδόν φυσιολογικό. Ζήσαμε την παραμονή Πρωτοχρονιάς χωρίς πυροτεχνήματα. Ζήσαμε την Πρωτοχρονιά χωρίς μεγάλα πάρτι.  Αλλά οι γιορτές που πέρασαν και αυτές που έρχονται μπορούν να  να έχουν  αφρώδη οίνο και όχι απαραίτητα σαμπάνια. 

Αυτό για πολλούς είναι αδιανόητο. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα μια ακριβή σαμπάνια. Στη Γαλλία η Crémant συναγωνίζεται τους ευγενείς συγγενείς της. Και στη Γερμανία επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν φθηνότερους αφρώδεις οίνους.

Επίσκεψη στο προπύργιο της Crémant στην Αλσατία. Στο οινοποιείο Armand Gilg στο ήρεμο Μιτελμπεργκχάιμ στην άκρη του Βοζ, το ένα τέταρτο έως σχεδόν το ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής είναι Crémant.

Μια μεγάλη ποσότητα εξάγεται στη Γερμανία, λέει ο οινοποιός Ζαν Κριστόφ Λενέρ. «Αρέσει πολύ στους Γερμανούς», τονίζει, αλλά και στον ίδιο. «Είναι ευχάριστο στη γεύση, είναι εύπεπτο», συμπληρώνει ο Λενέρ. Το αφρώδες κρασί έχει γενικά λίγο λιγότερη οξύτητα από τη σαμπάνια και επομένως μπορεί να είναι ευκολότερο για τους αρχάριους.

Όσον αφορά την παραγωγή, η προστατευόμενης προέλευσης Crémant μοιάζει πολύ με τη σαμπάνια.

Χρησιμοποιούνται άλλες ποικιλίες σταφυλιού από τις τρεις που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη σαμπάνια: σαρντονέ, πινό νουάρ και πινό μενιέρ.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts