ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Πώς επηρεάζει η γαλλοιταλική συμμαχία τη Γερμανία

Το τελευταίο διάστημα, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός επέδειξαν μεγάλη ενότητα σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Προσπαθούν να δώσουν πνοή στη “Συνθήκη του Κυρηνάλιου”, η οποία συνήφθη επίσημα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2021 στη Ρώμη. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ηγείται μιας σχετικά σταθερής κυβέρνησης τεχνοκρατών σε έναν συνασπισμό […]

Το τελευταίο διάστημα, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός επέδειξαν μεγάλη ενότητα σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Προσπαθούν να δώσουν πνοή στη “Συνθήκη του Κυρηνάλιου”, η οποία συνήφθη επίσημα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2021 στη Ρώμη.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ηγείται μιας σχετικά σταθερής κυβέρνησης τεχνοκρατών σε έναν συνασπισμό όλων των κομμάτων από το 2021, θέλει να επαναφέρει την Ιταλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής. Οι σχέσεις με τη Γαλλία που είχαν πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κυρίως του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, πρόκειται να βελτιωθούν και να ενισχυθούν εκ νέου. Ήδη ορισμένα μέσα ενημέρωσης σε Ιταλία και Γαλλία γράφουν για το δίδυμο Ντράγκι και Μακρόν ως “Dracron”.

Ρώμη και Παρίσι …

Είναι εντυπωσιακό πώς ταυτίζονται οι ιδέες του Εμμανουέλ Μακρόν και του Μάριο Ντράγκι, και οι δύο τραπεζίτες, για την Ευρώπη ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μακρόν πρότεινε τον Μάιο μια “Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα” που θα περιλαμβάνει υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας. Η Ιταλία ενέκρινε αμέσως αυτή τη ”δευτεροκλασάτη” κατηγορία.

Ακόμη, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βιτσέντζο Αμεντόλα δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι γαλλικές προτάσεις θα οδηγήσουν σε αποφασιστικά βήματα προόδου τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η Ιταλία στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Μακρόν. Η Ιταλία και η Γαλλία συμφωνούν επίσης ότι οι συνθήκες της ΕΕ πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να επιτραπεί η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία για την εξωτερική πολιτική και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ιταλός Πρωθυπουργός αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική απέναντι στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε μάλιστα ένα ειρηνευτικό σχέδιο σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο προβλέπει κάποιου είδους συμβιβασμό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερα: DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts