ΥΓΕΙΑ

EMA: Έγκριση στο εμβόλιο Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη

εμβόλιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 για υπό όρους χρήση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το εμβόλιο είναι το τέταρτο που λαμβάνει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής μετά τα Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University και Moderna και συνιστάται για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του EMA.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την έγκριση αυτή, καθώς το εμβόλιο της J & J χορηγείται με μία και μοναδική δόση.

Σε πρόσφατες μελέτες εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από Covid-19, στοιχείο σημαντικό διότι αποτρέπει την νοσηλεία και τον θάνατο. Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo (ψευδοφάρμακο).

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Ένα ποσοστό που αποτελεί μέσο όρο μεταξύ διαφόρων χωρών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε 72% στις ΗΠΑ και 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts