ETC: Η Ελλάδα “αιμοδότης” στις τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη | Ξεπέρασε τα προ-πανδημικά τουριστικά μεγέθη | To 2024 το πλήρες comeback των διεθνών τουριστικών αφίξεων στη Γηραιά ήπειρο
Μετά την “εκτόξευση” της τουριστικής ζήτηση, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις, στην Ευρώπη είναι μειωμένες μόλις κατά 3,2% και 1,3%, αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2029, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εννιάμηνο, με μια σειρά από χώρες, ανάμεσά τους και τη Ελλάδα να συμβάλλουν σε αυτή τη θετική εξέλιξη.
Η ανάκαμψη οφείλεται στην ανθεκτική ενδοευρωπαϊκή ταξιδιωτική κίνηση και στην εισροή Αμερικανών τουριστών που επωφελούνται από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτά αποκαλύπτει η τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “Ευρωπαϊκές Τουριστικές Τάσεις και Προοπτικές”, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).
Τα στοιχεία για το τρέχον έτος δείχνουν ότι περίπου 1 στους 3 προορισμούς της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα διεθνών, τουριστικών αφίξεων του 2019, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσά τους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7% στις αφίξεις. Άλλοι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου που παρουσιάζουν θετικό πρόσημο στις διεθνείς αφίξεις ταξιδιωτών είναι η Σερβία (+15%), το Μαυροβούνιο (+14%), η Πορτογαλία (+11%), η Τουρκία (+8%) και η Μάλτα (+7%).
Ωστόσο, περίπου το 65% των προορισμών εξακολουθούν να παρουσιάζουν απώλειες, έναντι των προ-πανδημικών επιπέδων, με μια βραδύτερη ανάκαμψη να είναι ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και εκείνων που εξαρτώνται από τους Ρώσους ταξιδιώτες. Οι χώρες της Βαλτικής κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις: Εσθονία (-27%), Λετονία (-30%) και Λιθουανία (-33%).
Πλήρης ανάκαμψη παρά τον επίμονο πληθωρισμό και τη γεωπολιτική αστάθεια
Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών ταξιδιών παρέμεινε ανθεκτική κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ακόμη και εν μέσω σημαντικών προκλήσεων που προέκυψαν από τον αυξημένο πληθωρισμό, το υψηλό κόστος ζωής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις απεργίες των αεροπορικών εταιρειών.
Η γεωπολιτική αστάθεια εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στις προοπτικές του ευρωπαϊκού τουρισμού, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξακολουθεί να επηρεάζει τα στοιχεία των αφίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη σύγκρουση στο Ισραήλ εγκυμονεί κινδύνους ενόψει της ενδιάμεσης περιόδου, ιδίως για προορισμούς όπως η Γαλλία, η Τουρκία και η Ρουμανία που είναι δημοφιλείς στους Ισραηλινούς ταξιδιώτες.
Ωστόσο, οι αφίξεις αλλοδαπών στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται σε “τροχιά” ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2023, αν και με βραδύτερο ρυθμό, φθάνοντας στο 91% των προ-πανδημικών επιπέδων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη θα φθάσουν στα επίπεδα του 2019 το 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται κοντά στην πλήρη ανάκαμψη όσον αφορά την επιβατική ζήτηση. Με βάση την έκθεση της ACI Europe για την επιβατική κίνηση του Αυγούστου, σε όλο το δίκτυο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων η επιβατική κίνηση παρουσιάζει μείωση μόλις 3,4%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Οικονομική προσιτότητα και ταξίδια εκτός αιχμής στο επίκεντρο των ταξιδιωτών
Παρά τις αυξημένες οικονομικές πιέσεις, οι καταναλωτές εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές δαπάνες έναντι άλλων διακριτικών δαπανών. Ωστόσο, λόγω των υψηλών τιμών, δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην σχέση ποιότητας-τιμής όταν επιλέγουν τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες.
Ειδικότερα, ένας αυξανόμενος αριθμός παραθεριστών επιλέγει, σύμφωνα με την ETC, προορισμούς που θεωρούνται πιο προσιτοί. Οι χαμηλότερες τιμές και οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες οδηγούν στην ανάκαμψη του τουρισμού σε προορισμούς όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, ενώ δημοφιλείς προορισμοί οργανωμένων διακοπών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, παρουσιάζουν επίσης υψηλή ζήτηση.
Σε γενικές γραμμές, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ένα ευρύτερο φάσμα προορισμών σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, με την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Κροατία να παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Επιπλέον, οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μια σειρά από τακτικές για να μειώσουν το συνολικό κόστος των διακοπών τους. Πολλοί επιλέγουν να κάνουν κράτηση για τη μεταφορά και τη διαμονή τους αρκετά νωρίτερα ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ταξίδια εκτός αιχμής, κατά την ενδιάμεση περίοδο.
Εν τω μεταξύ τα πακέτα διακοπών αυξάνονται επίσης σε δημοτικότητα, καθώς παρέχουν στον ταξιδιώτη τη σιγουριά ότι όλα τα βασικά έξοδα περιλαμβάνονται στην τιμή.
The post ETC: Η Ελλάδα “αιμοδότης” στις τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη | Ξεπέρασε τα προ-πανδημικά τουριστικά μεγέθη | To 2024 το πλήρες comeback των διεθνών τουριστικών αφίξεων στη Γηραιά ήπειρο appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
ΠΗΓΗ money-tourism.gr