ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Ποια χώρα παράγει το φθηνότερο παγωτό στην Ευρώπη (γραφήματα)

Αύξηση 5% σημειώθηκε στην παραγωγή παγωτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 σε σχέση με το 2021, με μεγαλύτερη παραγωγό χώρα τη Γερμανία, η οποία συνέβαλε στις συνολικές ποσότητες με 620 εκατ. λίτρα παγωτού. Ακολούθησε η Γαλλία με 591 λίτρα και η Ιταλία με 571 λίτρα παγωτού.

Σύμφωνα, τη Eurostat, η Γερμανία παρήγαγε κατά μέσο όρο και το φθηνότερο παγωτό με 1,5 ευρώ το λίτρο.
Η Γαλλία ανέφερε μέση τιμή 1,9 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ενώ σημαντικά υψηλότερη ήταν η μέση τιμή της Ιταλίας, στα 2,3 ευρώ ανά λίτρο.

Στην Αυστρία, η μέση τιμή παραγωγού ήταν 7 ευρώ ανά λίτρο, ακολουθούμενη από τη Δανία (4,4 ευρώ ανά λίτρο) και τη Φινλανδία (2,8 ευρώ το λίτρο).

Το 2022, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 250 εκατομμύρια κιλά παγωτού σε χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε μόλις 61 εκατ. κιλά, αξίας 203 εκατ. ευρώ.

Η ποσότητα των εισαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά 14% το 2022, σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 2%.

Η Γαλλία εξήγαγε 53 εκατομμύρια κιλά παγωτού το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 21% των εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ.

Αυτό την κατέστησε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγωτού από όλες τις χώρες της ΕΕ, μπροστά από την Ολλανδία (42 εκατομμύρια κιλά παγωτού, 17% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ), την Ιταλία (31 εκατομμύρια κιλά, 13%), τη Γερμανία (28 εκατομμύρια κιλά, 11%) και το Βέλγιο (23 εκατομμύρια κιλά, 9%).

Όπως εξηγεί η Eurostat, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την παραγωγή του 2022 για Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου (πίνακες)

Η Tesla μειώνει ξανά τις τιμές για τα οχήματά της και προκαλεί ανησυχία στις αγορές

Στο Κίεβο μετέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts