ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eyecare Travel: Βρετανοί έρχονται στην Ελλάδα για οφθαλμολογικές επεμβάσεις (pics)

Την προηγούμενη εβδομάδα, αφίσες διαφημίσεων που προέβαλαν την Ελλάδα εμφανίστηκαν στο μετρό του Λονδίνου.

Είχαν μία κλασική εικόνα από τη σαντορινιώτικη καλντέρα, με κυρίαρχο το μπλε χρώμα, ωστόσο δε διαφήμιζαν τουριστικό προορισμό. Διαφήμιζαν υπηρεσίες οφθαλμολογικών χειρουργικών επεμβάσεων, που παρέχονται στην Ελλάδα σε σχεδόν το μισό κόστος από ότι στη Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν διαφημίσεις της εταιρείας Eyecare Travel του Κώστα Πετρόπουλου, που εδώ και ενάμιση χρόνο δραστηριοποιείται στον τομέα του ιατρικού τουρισμού.

Η εταιρεία του είναι από τις ελάχιστες βρετανικές που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, την ώρα που αντίστοιχες υπηρεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Τουρκία είναι πολύ δημοφιλείς στους Βρετανούς.

«Δυστυχώς, είμαστε ίσως μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στην ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή στον ιατρικό τουρισμό» μας είπε ο Κ. Πετρόπουλος. «Δεν είμαστε γνωστοί για τις υπηρεσίες υγείας. Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Τσεχία, έχουν επενδύσει σημαντικά στην προώθηση ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων. Στην Eyecare έχουμε λάβει πολύ θετική ανταπόκριση σε αυτό που προσφέρουμε και είχαμε μεγάλο αριθμό ασθενών που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες μας. Νομίζω ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει ούτε κατά διάνοια το πλήρες δυναμικό μας, οπότε μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.»

Ο Κ. Πετρόπουλος έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αθήνα, το Γουόρικ και το Κέμπριτζ. Τα τελευταία 12 χρόνια ζει στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εργάστηκε ως σύμβουλος επενδύσεων και διοίκησης. Η ιδέα να ξεκινήσει μία εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα γεννήθηκε το 2019.

«Έκανα έρευνα αγοράς, συμβουλεύτηκα μερικούς από τους φίλους μου γιατρούς και τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η οφθαλμολογία είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης» αναφέρει. «Επέλεξα την Ελλάδα για διάφορους λόγους. Πρώτον, επειδή είμαι Έλληνας, ήταν απλώς πιο εύκολο να ξεκινήσω μέσα σε μια αγορά με την οποία ήμουν εξοικειωμένος. Δεύτερον, ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ο εσωτερικός ανταγωνισμός δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Από την άλλη πλευρά, αυτό συνεπάγεται το μειονέκτημα ότι οι ασθενείς στο εξωτερικό δεν είναι εξοικοιωμένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Τέλος, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πραγματικά υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών της ΕΕ, για τους πελάτες που εκτιμούν την ποιότητα έναντι των απλώς χαμηλών τιμών.»

Η Eyecare Travel ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2021 και – προς το παρόν- συνεργάζεται με μία οφθαλμολογική κλινική στην Αθήνα.

«Επί του παρόντος προσφέρουμε δύο τύπους οφθαλμολογικών επεμβάσεων» εξηγεί ο Κ. Πετρόπουλος. «Πρώτον, χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ, η οποία μπορεί να έχει τη μορφή LASIK ή PRK, ανάλογα με την ιατρική αξιολόγηση και το ιστορικό του ασθενούς. Αυτός ο τύπος οφθαλμοχειρουργικής απευθύνεται κυρίως σε νεότερα άτομα, ηλικίας 18 – 45 ετών, που πάσχουν από μυωπία, πρεσβυωπία ή/και αστιγματισμό. Είναι μία από τις ταχύτερες και ασφαλέστερες επεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Η δεύτερη οφθαλμολογική επέμβαση που προσφέρουμε είναι η αντικατάσταση των φυσικών φακών των ματιών. Αυτή απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, από 45 ετών και άνω. Ουσιαστικά, ο φυσικός φακός του ματιού αντικαθίσταται με έναν συνθετικό φακό υψηλής ποιότητας, διορθώνοντας τις ατέλειες της όρασης του ασθενούς. Η ίδια ακριβώς προσέγγιση χρησιμοποιείται για τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, οπότε μπορείτε να πείτε ότι προσφέρουμε αποτελεσματικά και αυτή την υπηρεσία.»

Ο Κώστας Πετρόπουλος

Ιατρικός τουρισμός: Αγορά 100 δισεκατομμυρίων ευρώ

Αυτές οι επεμβάσεις κοστίζουν στην Ελλάδα σχεδόν τα μισά χρήματα από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο χειρουργός και η κλινική με την οποία συνεργαζόμαστε προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πολύ λογικές τιμές, γεγονός πολύ ελκυστικό για τους πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε γενικές γραμμές, οι εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η επέμβαση με λέιζερ στα μάτια και η αντικατάσταση φακών, είναι πολύ ακριβές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπότε, καθαρά με γνώμονα το κόστος, υπάρχει τεράστιο πλεονέκτημα να γίνει η επέμβαση στην Αθήνα / Ελλάδα. Οι ίδιες οι επεμβάσεις, είναι πολύ τυποποιημένες σε όλο τον κόσμο, οπότε οι ασθενείς λαμβάνουν παρόμοιες ή και υψηλότερης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε ένα κλάσμα του κόστους. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς αποφασίζουν να συνδυάσουν την επέμβαση με ένα μικρό διάλειμμα διακοπών, οπότε η Ελλάδα είναι σίγουρα ένας καλός προορισμός για να συνδυάσον τα δύο. Πρέπει να σημειώσω, πάντως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικών μας ασθενών ταξίδεψε στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για την επέμβαση και δεν τη συνδύασε με διακοπές ή με άλλη δραστηριότητα με βάση τον τουρισμό.»

Σύμφωνα με μελέτη της Market Research Future (MRFR), η παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού αναμένεται να αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να αυξάνεται με ρυθμούς άνω του 20% έως το 2030. Από τις μεγαλύτερες αγορές είναι αυτές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να πείστει ένας Βρετανός πολίτης να εμπιστευτεί Έλληνες γιατρούς και κλινικές;

«Νομίζω ότι η ιδέα του ταξιδιού σε μια άλλη χώρα για οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης, ειδικά χειρουργικής επέμβασης στα μάτια, μπορεί να είναι τρομακτική για τον καθένα» παραδέχεται ο Κ. Πετρόπουλος. «Όμως, η πρότασή μας για τους πελάτες επικεντρώνεται στην προσφορά πραγματικά υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών που ο Βρετανός ασθενής είναι εξοικειωμένος και μπορεί εύκολα να συγκρίνει με αυτά που προσφέρουν οι βρετανικές κλινικές. Συγκεκριμένα, για τη χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ, η κλινική με την οποία συνεργαζόμαστε διαθέτει έναν από τους πιο προηγμένους ιατρικούς εξοπλισμούς λέιζερ, ενώ για τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης φακών, προσφέρουμε όλους τους τύπους φακών που προσφέρονται σε όλο τον κόσμο. Επίσης, συνειδητά έχουμε συνεργαστεί με χειρουργό που έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει λάβει εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που φυσικά κάνει θετική εντύπωση στους πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου, που το βρίσκουν πολύ καθησυχαστικό.»

Στον παγκόσμιο «χάρτη» του ιατρικού τουρισμού οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι οι ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη και Τουρκία. Στην Ευρώπη, κυρίαρχη θέση διατηρεί η Γερμανία, αν και οι κλινικές της τον τελευταίο χρόνο καταγράφουν σημαντική μείωση των ξένων ασθενών, κυρίως από Ρωσία και Ουκρανία.

Η αφίσα στο μετρό του Λονδίνου που διαφημίζει ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Βίζα ιατρικού τουρισμού

Την εισαγωγή βίζας για ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην ημερίδα του “Work From Greece”, στις 22 Νοεμβρίου. Όπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «μετά την Digital Nomad Visa, την Student Visa και την Business Visa, το νέο και πολύ ιδιαίτερο προϊόν μας θα είναι η ιατρική βίζα, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στη χώρα μας ανθρώπους που χρήζουν ιατρικών υπηρεσιών»

Διαβάστε ακόμη:

Φυσικό αέριο: Το παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο στις Βρυξέλλες

ΣτΕ: Σε ποια περίπτωση έκρινε αντισυνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κομισιόν: Απόφαση για 5G στα αεροπλάνα και Wi-Fi στους δρόμους

ΠΗΓΗ NEWMONEY