ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Facebook, ένας μηχανισμός μίσους και διχασμού που δηλητηρίασε τον ελληνικό στίβο

To 1972 ένας πράκτορας του FBI, ο Μαρκ Φελτ, άλλαξε την ιστορία των ΗΠΑ. Ήταν το «Βαθύ Λαρύγγι» (δανεισμένο από την διάσημη πορνογραφική ταινία) που έδωσε τα στοιχεία στους δημοσιογράφους Μπομπ Γουντγουόρντ και Καρλ Μπερνστάιν της Ουάσινγκτον Ποστ για το Γουότεργκεϊτ που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον. Περίπου 49 χρόνια αργότερα, το «Βαθύ Λαρύγγι» είναι η Φράνσις Χάουγκεν, το Γουότεργκέϊτ αφορά το Facebook, επηρεάζει όλον τον πλανήτη και φυσικά, ανοίγει τα μάτια πολλών στην Ελλάδα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Η 37χρονη Χάουγκεν, μια απόφοιτη του Χάρβαρντ με BS μηχανικού πληροφορικής και MBA στη διοίκηση επιχειρήσεων, διάλεξε την Γουόλ Στριτ Τζούρναλ για να κάνει τις αποκαλύψεις της που έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η Χάουγκεν άρχισε να εργάζεται για το Facebook το 2019 και μετά από δικό της αίτημα τοποθετήθηκε στο τμήμα «πολιτικής ακεραιότητας» (Civic Integrity), το οποίο είχε αντικείμενο τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργούν ορισμένοι χρήστες ή ορισμένα περιεχόμενα για την καλή διεξαγωγή των εκλογών.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση ενώπιον της επιτροπή της γερουσίας τόνισε: «Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας», είπε η Χάουγκεν παραδίδοντας παράλληλα όλα τα έγγραφα από τα οποία μεταξύ άλλων προκύπτει ότι το Facebook χρησιμοποιείται από άτομα που μέσα από την πρακτική του διχασμού και της αναπαραγωγής μίσους, χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση προκειμένου να χτυπήσουν δημοκρατικές διαδικασίες.

Η πρακτική μίσους και διχασμού μέσω Facebook και στον ελληνικό στίβο

Όλα αυτά που κατήγγειλε η 37χρονη μηχανικός πληροφορικής, συναντώνται και στην Ελλάδα και για να μην μπούμε σε χωράφια που δεν μας αφορούν θα μείνουμε στον αθλητισμό και ειδικότερα στο στίβο.
Ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη, πολύ εύκολα κάποιος εντοπίζει την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού τον Μάρτιο του 2020, όταν έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος στον ΣΕΓΑΣ. Ένας μηχανισμός που με χυδαίο τρόπο επιδίωξε την πόλωση, αναπαρήγαγε το μίσος και προσπάθησε με κάθε μέσο να χτυπήσει την εκλογική διαδικασία. Από την ψήφιση νομοσχεδίων στη βουλή όπου υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού μέχρι τις επιθέσεις σε θεσμούς και δημοσιογράφους, με δεκάδες αναρτήσεις και ψεύδη, καλυπτόμενοι πίσω από τον αλγόριθμο του Facbook που προμοτάρει αυτήν την τακτική για να αυξάνει τα έσοδα.
Οι προσφυγές περί αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν ποτέ και τα κατά φαντασίαν σκάνδαλα έμειναν απλά ως fake news.

Πως στήθηκε ο μηχανισμός μίσους και διχασμού στην Ελλάδα

Μέσα στο περιβάλλον του Facebook, δημιουργήθηκαν ψεύτικα προφίλ για να στηθούν σελίδες προκειμένου να σηκώνουν διχαστικές αναρτήσεις μίσους. Επίσημα όλα ξεκίνησαν στις 19 Μαρτίου του 2020.

Μέχρι και τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, οι αναρτήσεις στη συγκεκριμένη σελίδα ήταν πολλές. Τις τελευταίες 48 ώρες πριν την ψηφοφορία, οι αναρτήσεις έφτασαν τον αριθμό 15, όλες διχαστικές, σε πολλές περιπτώσεις υβριστικές και συνοδεύονταν από links πάντα ενός συγκεκριμένου μόνο μέσου.
Το σκηνικό συνεχίστηκε μετεκλογικά για ένα δίμηνο αλλά με μικρότερη συχνότητα καθώς οι αναρτήσεις ήταν 18 σε 60 μέρες. Ακολούθησαν άλλες 8 μέχρι τις 27 Ιουνίου και τέλος.

Από τις 27 Ιουνίου η σελίδα αυτή είναι ανενεργή. Το ίδιο ισχύει και για την σελίδα Εθνική Ομάδα Στίβου που δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2021 και όπως αναφέρει είναι «η επίσημη σελίδα της Εθνικής ομάδας στίβου». Είναι τόσο αφιερωμένη στην Εθνική ομάδα στίβου που η τελευταία της ανάρτηση είναι στις 18 Ιουνίου. Ούτε καν το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου δεν μπήκε στον κόπο να αναρτήσει ο διαχειριστής.

Ο ρόλος της σελίδας «Τα Νέα του στίβου»

Για την αναπαραγωγή του μίσους και του διχασμού φρόντισε και η σελίδα «Τα Νέα του στίβου» που είναι ένα κλειστό γκρουπ 11.000 μελών και υπάρχει από το 2011. Διπλασίασε τα μέλη του τα τελευταία 4 χρόνια, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά το υλικό του Sportsfeed. Ο διαχειριστής της μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως σύμβουλος διοίκησης του ΣΕΓΑΣ. Δεν είναι δημοσιογράφος για να έχει τη δυνατότητα να παράγει ενημερωτικό υλικό.
Όταν όμως το γκρουπ είναι κλειστό, αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής φέρει την απόλυτη ευθύνη για τα μέλη καθώς αυτός αποφασίζει ποιος θα γίνει δεκτός και ποιος όχι, όπως επίσης είναι και αυτός που εγκρίνει τις αναρτήσεις. Ο διαχειριστής έχει απορρίψει δύο δικές μου αναρτήσεις που ήταν απλά κοινοποιήσεις δικών μου κειμένων στο Sportsfeed.
Αυτός λοιπόν αναπαρήγαγε τις διχαστικές αναρτήσεις μίσους, από το «Παρασκήνιο του στίβου» που δεν είχε καθόλου δικό του κοινό αλλά και σχόλια από κουκουλοφόρους όπως ο Παύλος Παπαδόπουλος και ο Άγγελος Σοφός. Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Υπαρκτά πρόσωπα που νομίζουν ότι ένα πληκτρολόγιο τους παρέχει ασφάλεια για να γράφουν αναρτήσεις που οδηγούν σε διχασμό ακολούθησαν την ίδια Τραμπ-ίζουσα πρακτική. Ο διαχειριστής λοιπόν είναι υπόλογος και ήδη λογοδοτεί στη δικαιοσύνη.

Η συνάντηση μου με τον Πέτρο Παπαδόπουλο στο Τόκιο

Μέλος αυτού του μηχανισμού μίσους και διχασμού του ελληνικού στίβου, συνάντησα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του στίβου στο Τόκιο. Εκεί εμφανίστηκε ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος ο «Πέτρος Παπαδόπουλος», γνωστός κουκουλοφόρος του Facebook, περιφερόμενος αρθρογράφος μίσους και διχασμού σε διάφορα blogs και sites τους τελευταίους 18 μήνες (μέχρι και σε κυπριακό blog έγραψε) και με εισήγηση του γραφείου Τύπου του ΣΕΓΑΣ, είναι συνεργάτης της ομοσπονδίας σε ημιμαραθώνιο – Μαραθώνιο.
Το προφίλ Πέτρος Παπαδόπουλος, δημιουργήθηκε στο Facebook στις 20 Μαρτίου 2020, μία μέρα μετά τη δημιουργία της σελίδας «Το παρασκήνιο του στίβου».
Στο Τόκιο, τον χαιρέτησα με άψογα γαλλικά και τον διαβεβαίωσα πως ένας (τουλάχιστον) από όλη τη συμμορία θα καταλήξει φυλακή.
Ήδη η εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη και φυσικά «τρέχει» και η μήνυση που έχει γίνει στο διαχειριστή σελίδας που εγκρίνει αναρτήσεις μίσους και διχασμού. Είναι μια υπόθεση που θα τραβήξει μέχρι τέλους μέχρι ένας τουλάχιστον να πληρώσει.

Το timing και η Χάουγκεν

Δυστυχώς την Ελλάδα, κάποια πράγματα αργούν και πρέπει να υπάρξει ένα παγκόσμιο σοκ για να έρθουν οι εξελίξεις και στην Ελλάδα. Όπως ακριβώς έγινε με το κίνημα Me Too. Έπρεπε η Σιμόν Μπάιλς, η Άλι Ράισμαν και οι υπόλοιπες αθλήτριες της ενόργανης να πουν: Ως εδώ. Επίσης έπρεπε να μπει φυλακή ο μεγαλοπαραγωγός Χάρι Γουάνστιν για να παγκοσμιοποιηθεί το κίνημα και να έρθουν στην επιφάνεια και οι δικές μας «μαύρες» ιστορίες.
Το ίδιο θα γίνει και τώρα με την Φράνσις Χάουγκεν. Η αμερικάνικη γερουσία δε θέλει να δει άλλες εισβολές στο Καπιτώλιο. Δε θέλει οπλισμένοι Αμερικανοί να σκοτώνουν συνανθρώπους τους και ήρθε η ώρα να τραβήξει το αυτί στον Μαρκ Ζούκενμπεργκ, λίγο πριν βάλει μπρος στο Facebook kids και στο Instagram kids θέλοντας να δημιουγήσει το μελλοντικό του πελατολόγιο.
Είναι βέβαιο πως οι εγκληματίες των social media δε θα μπορούν για πολύ να κρύβονται στον αλγόριθμο και σύντομα το Facebook και οι υπόλοιπες πλατφόρμες θα υποχρεωθούν να παρέχουν στοιχεία.
Η αρχή του τέλους ξεκίνησε…

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr