ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Προβλέψεις για δύσκολο χειμώνα, αλλά με ήπιες τιμές στο φυσικό αέριο

Μια… τολμηρή πρόβλεψη έχουν αρχίσει να κάνουν οι traders στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για δύσκολο χειμώνα, αλλά με πιο ήπιες τιμές στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι τιμές για φέτος ίσως έχουν ήδη κορυφωθεί, καθώς η πρόσφατη εκτόξευσή τους υποδηλώνει πως η αγορά μπορεί να έχει φτάσει σε σημείο καμπής, με αποτέλεσμα οι τιμές να αρχίσουν να σταθεροποιούνται τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και την άνοιξη, μετά την αρχική εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο που είχε προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζει δε ότι η χονδρική τιμή στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έπιασε υψηλό 343 ευρώ / MWh στις 26 Αυγούστου -δηλαδή ποσό που για το πετρέλαιο αναλογεί σε περίπου 580 δολάρια το βαρέλι- αλλά έκτοτε έχει πέσει σε περίπου 200 ευρώ/MWh.

«Οι τιμές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σχεδόν δέκα φορές πάνω τη μέση τιμή της περασμένης δεκαετίας και είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με τα επίπεδά τους στις αρχές Ιουνίου, προτού η Ρωσία μειώσει τις προμήθειες στον αγωγό Nord Stream 1, τον μεγαλύτερο αγωγό εξαγωγών της στην Ευρώπη», γράφει το δημοσίευμα των Financial Times.

Αναφέρει δε ότι σύμφωνα με προβλέψεις που ανακοίνωσε η Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα, οι τιμές στην Ευρώπη δεν αποκλείεται να πέσουν τον χειμώνα κάτω από τα 100 ευρώ/MWh και μέχρι την άνοιξη, αλλά θα ανακάμψουν το καλοκαίρι 2023, καθώς οι εταιρείες θα σπεύδουν να ξαναγεμίσουν τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

Fintech: Η δυναμική επιστροφή των… δόσεων στην αγορά

«Η Ελλάδα είναι για την NCL ο τέλειος προορισμός κρουαζιέρας»

Χάμπεκ: Ίσως υπάρξουν και 4ψήφια ποσά στους λογαριασμούς ενέργειας

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts