ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Υποβάθμισε την Ελλάκτωρ σε Β – Αρνητικό το outlook

Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχή διαρροή κεφαλαίων για θυγατρικές με επαναλαμβανόμενες ζημιές, και κυρίως για την Άκτωρ Κατασκευαστική

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάκτωρ σε Β από Β+ υποβάθμισε η Fitch, η οποία παράλληλα θέτει αρνητικό outlook στο rating της εταιρείας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχή διαρροή κεφαλαίων για τη στήριξη θυγατρικών με επαναλαμβανόμενες ζημιές, και κυρίως για την Ακτωρ Κατασκευαστική.

Η Fitch εκτιμά ότι η απομόχλευση της Ελλάκτωρ ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, η ισχυρή ρευστότητα της εταιρείας και η έλλειψη άμεσης ανάγκης για αναχρηματοδότηση αποτελούν θετικά στοιχεία για την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας.

Επίσης, η Fitch αναφέρει ότι η αξιολόγηση Β αντικατοπτρίζει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Ελλάκτωρ στις υποδομές, με δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην Ελλάδα. Τα έσοδα από τα διόδια αποτέλεσαν το 60% των ενοποιημένων EBITDA της εταιρείας το 2020, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από αιολικά πάρκα και τον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων.

Το αρνητικό outlook δείχνει την περιορισμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της κίνησης των αυτοκινήτων και άρα των εσόδων της εταιρείας, σε συνδυασμό με αβεβαιότητες που προκύπτουν από την επικείμενη λήξη της σύμβασης της Αττικής Οδού τον Σεπτέμβριο του 2024, που αναμένεται να ασκήσει στην εταιρεία περισσότερες πιέσεις.

Η Fitch αναμένει ότι η κίνηση στους δρόμους θα έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 έως τις αρχές του 2023, έναν χρόνο πριν τη λήξη της σύμβασης. Στην περίπτωση που η σοβαρότητα και η διάρκεια της πανδημίας ενταθούν περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fitch θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τα ποσά που μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια

Απλήρωτοι φόροι 2,5 δισ. ευρώ το α’ τετράμηνο του 2020

Λιαργκόβας: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση της G7 για τον εταιρικό φόρο

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts