ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gemini: Χρηματοδότηση ύψους $1,9 δισ. για το έργο «ορόσημο» στη Νεβάδα

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα projects ηλιακής ενέργειας ισχύος 690MW με αποθήκευση 380 MW που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ

Χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκλεισε για το Gemini, έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσαν η Quinbrook Infrastructure Partners και η Primergy η συμφωνία έχει κλείσει για το Gemini, το οποίο συνδυάζει 690MWac/966MWdc φωτοβολταϊκών με 380MW/1.416MWh αποθήκευσης με μπαταρίες, και το οποίο θα κατασκευαστεί στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδα.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας της Νεβάδα NV Energy στο πλαίσιο 25ετούς σύμβασης (PPA).

Πρόκειται για την επέκταση μιας υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ της Primergy και της επιχείρησης κοινής ωφέλειας που ανήκει στην Berkshire Hathaway, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κλείσει συμβάσεις για 1,3 GWac ηλιακής ενέργειας και 3,33 GWh αποθήκευσης μπαταριών μέχρι σήμερα.

Στις αρχές Μαρτίου, η Primergy – η οποία ανήκει στην Quinbrook – ανακοίνωσε το διορισμό βασικών αναδόχων, συμπεριλαμβανομένων των Kiewit και IHI Terrasun, όπως αναφέρει το Energy-Storage.news.

Οι διφασικές φωτοβολταϊκές μονάδες του Gemini θα παρέχονται από την Maxeon.

Ο πρόεδρος της IHI Terrasun Τζαμάλ Μπούρκι χαρακτήρισε το έργο Gemini ως «πραγματικό ορόσημο» για τη βιομηχανία όσον αφορά την κλίμακα του, επισημαίνοντας ότι ο σταθμός παραγωγής θα επιτρέψει “συνεχή χρήση ανανεώσιμης ενέργειας” για την NV Energy, πέραν των ωρών παραγωγής ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Το ηλιακό σύστημα είναι υπερμεγέθες ώστε όλη αυτή η “κομμένη” ενέργεια να αποθηκεύεται στο σύστημα αποθήκευσης διευρύνοντας τη διαθεσιμότητα τις βραδινές ώρες, κατά τέσσερις ώρες», δήλωσε ο Μπούρκι.

Η συμφωνία που μόλις έκλεισε περιλαμβάνει άμεση χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισ δολαρίων, με συνδυασμό δανείου και πιστωτικής διευκόλυνσης.

Κύριοι ενορχηστρωτές είναι οι KeyBanc Capital Markets, MUFG, BofA και Norddeutsche Landesbank Girozentrale, ενώ η συμφωνία χρέους καλύπτει επίσης μια δανειοδοτική διευκόλυνση ύψους 95 εκατ. δολ. από τη Voya Investment Management.

Επιπλέον, 532 εκατ. δολ. έχουν εξασφαλιστεί από την Truist Bank και την Bank of America.

Το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα με αποθήκευση μπαταριών στις ΗΠΑ που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία είναι το έργο των 900MWh Manatee της Florida Light + Power, ενώ στην Καλιφόρνια η Terra-Gen κατασκευάζει το Edwards Sanborn, το οποίο έχει προγραμματισμένη τελική χωρητικότητα 760MW φωτοβολταϊκών και 2.445MWh αποθήκευσης μπαταριών.

Όπως αναφέρθηκε, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι απίθανο να επηρεάσουν το Gemini.

Με τους προμηθευτές και τους αναδόχους πλέον εξασφαλισμένους καθώς και τη χρηματοδότηση, η κατασκευή είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει για το «άνευ προηγουμένου» έργο, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Primergy Τάι Νταούλ.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας είναι η αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Ο Τζαμάλ Μπούρκι της IHI Terrasun δήλωσε ότι η Primergy ήταν σε θέση να κλειδώσει τις συμβάσεις με τους προμηθευτές της αρκετά νωρίς ώστε δεν περιμένει ουσιαστικές επιπτώσεις από αυτή τη δυναμική της αγοράς.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts