ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H επιστροφή του Bitcoin – Τέλος για τον «χειμώνα» των crypto; (πίνακες)

Η τιμή του bitcoin κατέγραψε πολυήμερη άνοδο, μέχρι που ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των $35.000 την περασμένη Τετάρτη, αυξάνοντας τα μηνιαία κέρδη στο 29% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την CoinMarketCap. 

Το bitcoin πλησιάζει, πια, τιμές τις οποίες δεν έχει επιτύχει από την άνοιξη του 2022 και την αρχή του λεγόμενου και «χειμώνα των crypto». Παρ’ όλα αυτά, οι τρέχουσες τιμές κυμαίνονται σχεδόν στο 50% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των $69.000, το οποίο επετεύχθη τον Νοέμβριο του 2021.

Παράλληλη αύξηση της τάξης του 13% κατέγραψε και η τιμή του ether από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την CoinMarketCap, αγγίζοντας τα $1.800 για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου.

H τρέχουσα αισιοδοξία για την αγορά των κρυπτονομισμάτων προέρχεται από την πιθανότητα της έγκρισης των πρώτων spot Bitcoin ETF από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Την περασμένη Πέμπτη, η Grayscale κατέθεσε νέα αίτηση βάσει της οποίας η Grayscale Bitcoin Trust θα μπορέσει να λειτουργήσει ως spot Bitcoin ETF. Από κοντά ακολουθεί και η BlackRock, η οποία έχει δικά της πλάνα για τη δημιουργία τέτοιου ETF.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν πως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για την ανάκαμψη των τιμών του bitcoin, υποστηρίζοντας πως σημαντικό ρόλο έχει παίξει τόσο η πορεία του δολαρίου ΗΠΑ όσο και των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων

Το bitcoin, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να συνεχίσει να καταγράφει ράλι, εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποφεύγουν τα «ασφαλή καταφύγια» όπως τα κρατικά ομόλογα, αν και μπορεί να στραφούν προς τις μετοχές αντί για τα κρυπτονομίσματα. Όσο, όμως, η Fed κρατά σταθερά τα επιτόκιά της και υπάρχουν ελπίδες για «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, το bitcoin αναμένεται να συνεχίσει την αυξητική του τάση.

Αυτό το οποίο θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στο bitcoin είναι η στήριξη από νέους επενδυτές και όχι από ονόματα τα οποία μέχρι τώρα έχουν «κουράσει» τις αγορές, όπως Μάικλ Σέιλορ, Έλον Μασκ και Κάθι Γουντ.

Το τέλος του «χειμώνα»;

Υπενθυμίζεται πως τόσο το bitcoin όσο και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα έχουν καταγράψει σημαντική πτώση από την άνοιξη του 2022 μετά από μία σειρά χρεοκοπιών, καταρρεύσεων αλλά και αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών.

Πρώτα έλαβε χώρα η κατάρρευση του Terra/LUNA η οποία ξεκίνησε τον «χειμώνα» αυτόν, τον Μάιο του 2022.

Μετά από λίγους μήνες ακολούθησε η κατάρρευση της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων FTX, η οποία εκτός από τις απώλειες δισεκατομμυρίων οδήγησε και σε μαζική και αυστηρή εφαρμογή νέας εποπτείας στον κλάδο και μηνύσεις εναντίον πολλών επιχειρήσεων και «παικτών» της αμερικανικής αγοράς. 

Το μεγάλο ερώτημα το οποίο ταλανίζει τις αγορές αυτή τη στιγμή είναι εάν ο «χειμώνας» αυτός έχει, πια, τελειώσει ή εάν η όλη κατάσταση πρόκειται για παροδική ανάκαμψη η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω διόρθωση.

Αν και η ανάκαμψη αυτή έχει αποδειχθεί «ανάσα» για τους επενδυτές του κλάδου, το Forbes υποστηρίζει πως η όλη κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμα από αυξημένη μεταβλητότητα λόγω παραγόντων όπως η γεωπολιτική ένταση, τα μακροοικονομικά δεδομένα, οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών και η πορεία των επιτοκίων

Οποιεσδήποτε προβλέψεις, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται πολύ εύκολα να αποδειχθούν λανθασμένες.

Διαβάστε ακόμη

Citi & BofA: Πηγή ανησυχίας οι γεωπολιτικές συγκρούσεις – Οι προβλέψεις για οικονομία, πληθωρισμό και πετρέλαιο

Société Générale: Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει συγκριτικά με την Ιταλία – Ποια η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα

Μπινιάρης (Binswanger Biniaris): Δίψα για επενδυτικά ακίνητα στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts