ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Holidaycheck: “Τσιμπάνε” τα ταξίδια διακοπών σε σχέση με το 2019 | Στο +27% στην Αίγυπτο, στο +16% σε Ελλάδα και Ισπανία | ΕΡΕΥΝΑ

Σημαντικά ακριβότερα από ό,τι το 2019 είναι τα ταξίδια διακοπών σήμερα, με τις τρέχουσες τιμές στους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στο εξωτερικό να είναι σε διψήφιο ποσοστό πάνω από το επίπεδο πριν από την κρίση. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση της ταξιδιωτικής πύλης Holidaycheck, σύμφωνα με την οποία πιο έντονο είναι το “άλμα” των τιμών στην Αίγυπτο, ενώ από αυτή την εξέλιξη δεν φαίνεται να ξεφεύγει και η Ελλάδα.

Δεδομένου ότι ο τουρισμός έχει ανακάμψει και πάλι φέτος, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επικροτούν τις υψηλότερες τιμές πώλησης ανά επισκέπτη. Ωστόσο, δεν το αποδίδουν αυτό σε αυξήσεις τιμών, αλλά εξηγούν ότι οι μέσες τιμές είναι εφέτος σημαντικά υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος, καθώς πραγματοποιούνται περισσότερες κρατήσεις για οργανωμένα ταξίδια αντί για μεμονωμένα και οι πελάτες συχνά επιλέγουν υψηλότερες κατηγορίες δωματίων.

Υψηλότερες τιμές στην Αίγυπτο

Η αξιολόγηση του Holidaycheck δείχνει τώρα ότι οι παραθεριστές στις σημαντικότερες ταξιδιωτικές χώρες αντιμετωπίζουν σίγουρα αυξήσεις τιμών. Για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, η πύλη συνέκρινε τις τιμές ανά άτομο και διανυκτέρευση με εκείνες του 2019. Αποδείχθηκε ότι υπήρξε απότομη αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς. Τα επίπεδα τιμών στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 27%. Αλλά και οι διαμονές στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι, επίσης, σημαντικά ακριβότερες (κατά 16%) από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Στην Τουρκία, οι τιμές των καταλυμάτων είναι κατά 15 % υψηλότερες και στην Πορτογαλία κατά 14%, σε σύγκριση με το 2019.

Η πίεση του κόστους ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι γι’ αυτό για την αύξηση των τομών. Για παράδειγμα, η χωρητικότητα των ξενοδοχείων σε ορισμένους προορισμούς είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και ο λόγος είναι ότι αρκετά ξενοδοχεία δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι ελλείψεις προσωπικού τείνουν να οδηγούν σε υψηλότερους μισθούς. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι, επίσης, πιθανό να συμβάλουν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών, καθώς ανεβάζουν το κόστος των προμηθευτών.

Για το επερχόμενο καλοκαίρι, οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι οι παραθεριστές δεν θα αφήσουν την άνοδο των τιμών να επηρεάσει την επιθυμία τους να ταξιδέψουν. Τα τρέχοντα στοιχεία κρατήσεων φαίνεται να το επιβεβαιώνουν αυτό. Το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση σε περίπτωση που τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού εξελιχθούν σε μόνιμη κατάσταση για τους Γερμανούς πολίτες είναι ένα άλλο θέμα.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts