ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IAEA: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια συνδέθηκε ξανά με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), καθώς η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης είχε διακοπεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος.

«Η γραμμή των 750 κιλοβόλτ (kV) που επισκευάστηκε τροφοδοτεί τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης […] με το απαραίτητο ηλεκτρικό, για να εξασφαλίζει την ψύχρανση των αντιδραστήρων και άλλες λειτουργίες ασφαλείας», αναφέρει ο IAEA σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Παρόλο που οι έξι αντιδραστήρες της Ζαπορίζια έχουν κλείσει, το πυρηνικό καύσιμο που βρίσκεται μέσα σε αυτούς πρέπει να ψύχεται για να αποφευχθεί μια εν δυνάμει καταστροφική τήξη του. Αυτό σημαίνει πως ο σταθμός χρειάζεται ηλεκτρικό, ώστε να διοχετεύεται νερό στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Η ηλεκτροδότηση της Ζαπορίζια αποτελούσε πηγή μεγάλης ανησυχίας, αφότου διακόπηκε η τελευταία κύρια γραμμή και στη συνέχεια αποσυνδέθηκαν επίσης τρεις βοηθητικές γραμμές, που μπορούν να συνδεθούν με ένα γειτονικό θερμοηλεκτρικό σταθμό.

Έτσι, ο πυρηνικός σταθμός τέθηκε σε μια κατάσταση, κατά την οποία ηλεκτροδοτούνταν από τον τελευταίο εν λειτουργία αντιδραστήρα του, αν και αυτό δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ. Μια βοηθητική γραμμή ηλεκτροδότησης επανασυνδέθηκε πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μπορέσει να κλείσει και αυτός ο αντιδραστήρας.

«Με την επανασύνδεση της κύριας γραμμής χθες το απόγευμα, οι τρεις βοηθητικές γραμμές μπορούν και πάλι να είναι στην εφεδρεία», ανέφερε σε δήλωσή της η IAEA.

«Οι άλλες τρεις κύριες εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης των 750 kV, που είχαν χαθεί νωρίτερα στη διάρκεια της σύγκρουσης, παραμένουν εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Μαζική στροφή των traders σε «ασφαλείς τίτλους» για να «αντέξουν» στην καταιγίδα στα επιτόκια

Τα 4 κλειδιά που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων

Ουκρανία: Πλοίο του ΟΗΕ με σιτηρά απέπλευσε από τη Μαύρη Θάλασσα για την Αιθιοπία

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts