ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ifo: 6πλάσιο από το Brexit το κόστος για τη γερμανική οικονομία από έναν εμπορικό πόλεμο ΕΕ – Κίνας

Έως και έξι φορές ακριβότερος από το Brexit θα ήταν για τη Γερμανία ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και προτείνει εναλλακτικούς τρόπους περιορισμού της εξάρτησης από χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα.

«Η αποπαγκοσμιοποίηση μας κάνει φτωχότερους. Αντί να απομακρυνθούμε από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους χωρίς επαρκείς λόγους, οι εταιρείες πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς εταίρους σε άλλες χώρες, προκειμένου να περιορίσουμε τις μονόπλευρες και κρίσιμες εξαρτήσεις από συγκεκριμένες αγορές και απολυταρχικά καθεστώτα», τονίζει η οικονομολόγος Λιζάντρα Φλαχ, επικεφαλής της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Βαυαρικής Βιομηχανίας (vbw).

Όπως προειδοποιεί το Ινστιτούτο Ifo, ειδικά στη Γερμανία εκείνοι που θα έχουν τις σημαντικότερες απώλειες θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία (-8,47% σε προστιθέμενη αξία, -8,306 δισ. δολάρια), οι εταιρίες κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών (-5,14%, -1,529 δισ.) και οι κατασκευαστές μηχανολογικού εξοπλισμού (-4,34%, -5,201 δισ.).

«Αν η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, θέλει να επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό μοντέλο της, τότε ο επαναπατρισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων δεν αποτελεί λύση, η οποία θα βοηθήσει την οικονομία», προειδοποιεί το Ifo, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εξηγεί δε ότι μια περισσότερα υποσχόμενη επιλογή θα ήταν η δημιουργία στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και η σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες παρόμοιας νοοτροπίας, όπως π.χ. οι ΗΠΑ. «Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής», σχολιάζει ο εκ των συντακτών της έρευνας, Φλόριαν Ντορν.

Το Ifo μελέτησε πέντε πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της διάστασης μεταξύ των δυτικών χωρών και της Κίνας, σε συνδυασμό με μια εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, να αντισταθμίσει σε κάποιον βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της απομάκρυνσης των οικονομιών ΕΕ και Κίνας, αλλά όχι και να τις εκμηδενίσει.

Διαβάστε ακόμη

Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – «Φωτιά» ανατιμήσεων

Η πανδημία έφερε ανατροπές στις ναυπηγήσεις για κρουαζιερόπλοια

ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή στις προσπάθειες εξαπάτησης μέσω του Power Pass

ΠΗΓΗ NEWMONEY