ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JPMorgan: Πρόβλημα δεν είναι ο χειμώνας του 2022 – Τι προβλέπει για την επόμενη χρονιά

Σε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση προβαίνουν οι διαμορφωτές πολιτικής καθώς ο «πυρετός» των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου έχει «κατέβει» τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τιμές να υποχωρούν 40%, καθώς τα αποθηκευτικά επίπεδα βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η μείωση της παραγωγής έχει περιορίσει τη ζήτηση.

Οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν γεμίσει σε ποσοστό 84%, ξεπερνώντας το στόχο και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις με την άφιξη του χειμώνα. Ένας σχετικά ήπιος χειμώνας θα σημάνει ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αντεπεξέλθει χωρίς μεγάλες διακοπές στην προσφορά.

«Τελικά, φαίνεται να είμαστε εντάξει για τον φετινό χειμώνα. Το θέμα δεν είναι ο φετινός, αλλά ο επόμενος. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το μακροπρόθεσμο ζήτημα της ενεργειακής προσφοράς;», αναφέρει ο Christyan Malek, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του τομέα ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της JPMorgan Chase & Co.

Aκόμη και με ολοκληρωτική διακοπή της ρωσικής προσφοράς φυσικού αερίου, τα αποθέματα της Ευρώπης δεν πρόκειται να μειωθούν χαμηλότερα από το 30% τον φετινό χειμώνα, εκτιμά η JPMorgan.

H ροή ρωσικού φυσικού αερίου συνέβαλε στην αύξηση των αποθεμάτων φέτος, όμως εάν δεν επαναλειτουργήσει ο Nord Stream, τότε ο επόμενος χειμώνας δεν θα είναι και τόσο εύκολος. Οι traders εξετάζουν ήδη τον κίνδυνο για το 2023. Η μέση τιμή φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 55% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, προτού επιστρέψουν στα 235 ευρώ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι κατοικίες αλλά και τα κτίρια για επαγγελματική χρήση θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 12 δισ. κυβικά μέτρα τον φετινό χειμώνα εάν οι καταναλωτές κατεβάσουν τους θερμοστάτες κατά 1 βαθμό Κελσίου. Οι βιομηχανικοί χρήστες ενδεχομένως να κληθούν να επωμιστούν ανάλογο βάρος.

Διαβάστε ακόμη

Άλμα 33% στις εισπράξεις φόρων τον Αύγουστο – Πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο

Η Λίτσα η… Ζωίτσα, ο Παπαλέκας και ο Καρποδίνης, ο Τούρκος επενδυτής και η Fraport

Τι αλλάζει στην κτηματαγορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts