ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kνοτ (ΕΚΤ): Αρκετές αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές εάν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί

Ο Κνοτ δήλωσε πως ακόμη και με μεγαλύτερες αυξήσεις δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σωρευτικά κατά 200 μονάδες βάσης πριν από τις αρχές του 2023

Την πιθανότητα να χρειαστούν αρκετές αυξήσεις της μισής μονάδας στα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί –υποδεικνύοντας ότι μια πιθανή κίνηση αυτού του μεγέθους τον Σεπτέμβριο, μπορεί να μην είναι εφάπαξ, τόνισε ο Κλάας Κνοτ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

Ο Κνοτ, ένα από τα “γεράκια” της ΕΚΤ και ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος του δ.σ. που έριξε την ιδέα μιας αύξησης των επιτοκίων υψηλότερη από το συνήθες 0,25%, δήλωσε πως ακόμη και με μεγαλύτερες αυξήσεις δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σωρευτικά κατά 200 μονάδες βάσης πριν από τις αρχές του 2023.

“Επομένως, πρέπει να δούμε εάν αυτό είναι αρκετό για να φέρει πίσω τον πληθωρισμό στο 2% μεσο-μακροπρόθεσμα”, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

“Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να αυξήσουμε το επιτόκιο περαιτέρω. Αλλά είναι αδύνατο να βάλουμε ένα ποσοστό σε αυτό. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιο ποσοστό για το επιτόκιο”, πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο συνάδελφος του Κνοτ στο δ.σ., Pierre Wunsch, χαρακτήρισε τις πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 150-200 μονάδες “άστοχες”, επειδή τα πραγματικά επιτόκια θα παρέμεναν αρνητικά βραχυπρόθεσμα.

Όσο η ΕΚΤ δεν βλέπει τον πληθωρισμό να μειώνεται, θα πρέπει να αυξάνουμε τα επιτόκια, τόνισε.

Πρόσθεσε δε πως ενώ δεν υπάρχει συμφωνία για τον ρυθμό των αυξήσεων μετά τον Σεπτέμβριο, οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν δείξει πως είναι ανοιχτοί σε μεγαλύτερα βήματα.

Διαβάστε επίσης:

Επανεμφάνιση των αγοραστών – Κέρδη άνω του 1,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Wood: H Ελλάδα σε πιο ευνοϊκή θέση από την Ιταλία αναφορικά με τα ομόλογα

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα αν κλείσει ο Nord Stream

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts