ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lamborghini – Porsche: Γιατί δημιουργούν SUV supercars (pics)

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια η Lamborghini παρουσίασε μια «απρόσμενη» ιδέα για τα δεδομένα της εταιρείας. Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας έκδοσης της Huracan η οποία να μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και… εκτός δρόμου.

Συγκεκριμένα, σε βατό χώμα, μιας και είχε ήδη στην γκάμα της την Urus για όποιον θέλει κυριολεκτικά να πάρει τα βουνά με το SUV μοντέλο της. Έτσι, το πρωτότυπο της Huracan Sterrato («Χωματόδρομος») εμφανίστηκε στις πρώτες φωτογραφίες του, πλαγιολισθαίνοντας με στυλ μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης να το περιβάλλει.

Η ιταλική ψυχή αλλά και η γερμανική υπολογιστική μηχανή που συνυπάρχουν στη Lamborghini σήμαινε ότι κάποια στιγμή το πρωτότυπο θα γινόταν κανονικό μοντέλο. Και αυτό συνέβη προς τα τέλη του 2022.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Porsche θα παρουσίαζε την 911 Dakar, μια συγκριτικά υπερυψωμένη εκδοχή της με το αμάξωμά της να είναι βαμμένο με τρόπο που να παραπέμπει στα αγωνιστικά με τα οποία η εταιρεία και το διαχρονικό μοντέλο έλαβαν μέρος στο Ράλι Σαφάρι το 1971, το 1974 και το1978. Παραπέμπει, επίσης, στην αντίστοιχη έκδοση της πρωτοπόρας 959.

Porsche 911 Dakar

Ποιος ο λόγος να δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες τέτοιες εκδόσεις των δύο αυτοκινήτων επιδόσεων; Μα, φυσικά, τα χρήματα που θα κερδίσουν! Δεν υπάρχει αμφιβολία, επ’ αυτού. Στην εποχή μας, τόσο η Lamborghini όσο και η Porsche μπορούν να πουλήσουν όσα αυτοκίνητα αποφασίσουν να κατασκευάσουν.

Ωστόσο, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα χρήματα –συνολικά, αλλά και ανά πωλούμενο αυτοκίνητο– εφαρμόζουν μια γνωστή συνταγή για τέτοιες εταιρείες: δημιουργούν «ειδικές» εκδόσεις οι οποίες είναι συλλεκτικές και απευθύνονται σε όσους θέλουν ένα τέτοιο όχημα, είτε για να ξεχωρίζουν πιο πολύ είτε ως επένδυση για το μέλλον.

Πέραν αυτών, στην περίπτωση της Lamborghini, περισσότερο, τα στελέχη δείχνουν έμπρακτα ότι μπορούν να ακολουθήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τής Ferrari η οποία με ό,τι καταπιάνεται τις τελευταίες δεκαετίες είναι χρυσός.

Lamborghini Huracan Sterrato

Για την Porsche, είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσει να πλησιάσει τιμολογιακά «στα χωράφια» τής Lamborghini, καθώς η τιμή πώλησης της 911 Dakar στις ΗΠΑ ξεκινά από τα 222.000 δολάρια (περίπου 203.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) όταν η βασική τιμή τής 911 Carrera εκεί ξεκινά από τα 106.100 δολάρια (περίπου 98.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Σε ό,τι αφορά στην τιμή της Lamborghini Huracan Sterrato, σύμφωνα με το newsauto, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η τιμή της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στην Ευρώπη θα ξεκινά από τα 263.000 ευρώ, όταν η τιμή τής Huracan EVO RWD Coupe ξεκινά από τα 197.071 ευρώ, στην Ιταλία.

Τέλος, η ιταλική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει 1.499 μονάδες τής Huracan Sterrato και η γερμανική 2.500 μονάδες τής 911 Dakar.

Διαβάστε ακόμη

JPMorgan: Γιατί οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει δραστικά (διάγραμμα)

Ρεύμα: Ξανά προς τη…δόξα τραβά η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY