ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lenovo: Υποχώρησαν στα 176,5 εκατ. δολ. τα κέρδη – «Βουτιά» 6% για τη μετοχή (γράφημα)

Κατώτερα των εκτιμήσεων για δεύτερο συναπτό τρίμηνο ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε η Lenovo, ωθώντας τη μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής υπολογιστών σε «βουτιά» της τάξης του 6%.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Lenovo ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 66% στα 176,5 εκατ. δολάρια το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 235 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα επίσης μειώθηκαν στα 12,9 δισ. δολάρια και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωσή της.

Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 6,1%, τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση τους εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η Lenovo ξεπέρασε την HP,. και διατήρησε την πρώτη θέση στον κλάδο των PC κατά το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είδε επίσης τις παραδόσεις της να συρρικνώνονται κατά 18,4%, σύμφωνα με την IDC. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η ασυνήθιστη κίνηση διάθεσης των αποθεμάτων της αποδυνάμωσε την κερδοφορία της κύριας επιχειρηματικής μονάδας της. Οι Κινέζοι καταναλωτές είναι όλο και πιο απρόθυμοι να αγοράσουν smartphones, φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διολισθαίνει στον αποπληθωρισμό.

«Ο τομέας έξυπνων συσκευών, ο οποίος πωλεί PC και smartphones και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων, είναι έτοιμος να αποτελέσει την κύρια τροχοπέδη λόγω της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης και της συνεχιζόμενης συσσώρευσης αποθεμάτων», έγραψε ο αναλυτής Steven Tseng της Bloomberg Intelligence σε σημείωμά του πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι αβεβαιότητες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης της ζήτησης για PC και μονάδες αποθήκευσης θα μπορούσαν να «θολώσουν» περαιτέρω τις επιχειρηματικές προοπτικές της Lenovo, έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs Verena Jeng και Allen Chang σε σημείωμά τους πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο ισχυρότερος του αναμενόμενου ανταγωνισμός στα smartphones και στους διακομιστές AI θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει την εταιρεία.

Από τη θετική πλευρά, μια αύξηση της ζήτησης για διακομιστές AI θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο γύρο ανάπτυξης για τη Lenovo. Η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο λάνσαρε μια μάρκα διακομιστών προσαρμοσμένη στην κινεζική αγορά, όπου μια σειρά από τοπικές εταιρείες, από την Baidu έως την SenseTime αναπτύσσουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT. Η εταιρεία βλέπει την ταχεία ανάπτυξη των εφαρμογών AI να δημιουργεί πολλές νέες ευκαιρίες, αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Οι υψηλότερες απαιτήσεις της AI σε υπολογιστική ισχύ και οι νέες λειτουργίες AI θα υποστηρίξουν τη ζήτηση για τις συσκευές της Lenovo»,  ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman. «Στη διεθνή αγορά, η Lenovo είναι καλά τοποθετημένη με κορυφαίους πελάτες παγκοσμίως και για τη συνολική δραστηριότητα των διακομιστών, αναμένουμε ότι η Lenovo θα αναπτυχθεί με την αύξηση του μεριδίου αγοράς, την αναβάθμιση του προϊοντικού μείγματος και την επέκταση των σειρών προϊόντων».

Διαβάστε ακόμη

Αναπάντεχος «κουμπαράς» στο ΥΠΕΘΟ για νέο πακέτο μέτρων

Καζάκς (ΕΚΤ): Πολύ μικρές οι τυχόν αυξήσεις στα επιτόκια (γράφημα)

Γιώργος Ξηραδάκης: Η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts