Mediterranean Gas: Τι φέρνει η είσοδος στο «παιχνίδι» της Transgaz
Ως εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό, αλλά και περιφερειακό ρόλο του Αργώ FSRU ερμηνεύεται η πρόθεση της κρατικής ρουμανικής εταιρείας SNTGN Transgaz να αποκτήσει το 15% της Mediterranean Gas.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι η είσοδος της θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω προώθηση και επιτάχυνση του project το οποίο έχει ήδη συναντήσει αρκετά εμπόδια και καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, η Mediterranean Gas Α.Ε. υπέβαλε στην Αρχή αίτηση τροποποίηση της άδειας ΑΣΦΑ.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά, «η Mediterranean Gas, η οποία είναι κάτοχος Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), που χορηγήθηκε με την υπ’ αριθ. 138/2022 Απόφαση ΡΑΕ, υπέβαλε αίτηση τροποποίησης (ΤΡ-03775/04.09.2023) της Άδειας ΑΣΦΑ που αφορά στην προκαταρκτική εξέταση μεταβολής της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β’ 3430/17.08.2018). Η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας συνίσταται στην πρόθεση εισδοχής της εταιρείας με την επωνυμία «SNTGN Transgaz S.A.» ως νέας μετόχου με την απόκτηση ποσοστού έως δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Mediterranean Gas S.A.».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική εταιρεία SNTGN Transgaz είναι ο διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ρουμανίας, το οποίο διασφαλίζει τη μεταφορά, άνω του 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη χώρα.
Η εταιρεία διαθέτει συνολική μεταφορική ικανότητα 30 δισεκατομμυρίων m³ φυσικού αερίου και δίκτυο αγωγών 13.000 χλμ. Επίσης, η Transgaz είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Πρόκειται, δηλαδή, για έναν ισχυρό παίκτη της ενεργειακής αγοράς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που με την επικείμενη είσοδό του αναμένεται να ενισχύσει τη μετοχική βάση και τη δυναμική της Mediterranean Gas, αναβαθμίζοντας την περιφερειακή διάσταση του Αργώ FSRU.
Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Mediterranean Gas μετέχουν η Vapiando Ltd με ποσοστό 71%, η Goldenport Marine Ltd, – συμφερόντων της οικογένειας Δράγνη -, με ποσοστό 20% και η Norion Ltd με ποσοστό 9%.
Σε τροχιά υλοποίησης
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία όπου φαίνεται να ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση του project. Όπως ανέδειξε το newmoney.gr στις 5 Σεπτεμβρίου, ο σχεδιασμός προχωρεί καθώς πρόσφατα εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το αίτημα τροποποίησης της άδειας ΑΣΦΑ ως προς τη νέα χωροθέτηση του έργου, ενώ έχει ήδη υποβληθεί στο ΥΠΕΝ και ο φάκελος της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων η οποία αποτελεί το επόμενο κρίσιμο στάδιο
Το αναθεωρημένο σχέδιο, προβλέπει νέα θέση εγκατάστασης του πλωτού τερματικού σταθμού από το σταθερό σημείο στην είσοδο του λιμένα Βόλου (πλησίον της περιοχής «Πευκάκια») που ήταν αρχικά, σε άλλο σταθερό σημείο κοντά στην ακτή στην περιοχή «Κριθαριά» μεταξύ Βόλου και Αγχιάλου.
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς φορέων της αυτοδιοίκησης και ομάδας πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος του market test για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την δέσμευση δυναμικότητας στο Αργώ FSRU. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν, όπως ανακοινώθηκε τότε, ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, υπερκαλύπτοντας τη συνολική δυναμικότητα του τερματικού σταθμού, ενώ οι ποσότητες που δηλώθηκαν είναι για περίοδο έως και 25 έτη.
Πάντως, η αλλαγή θέσης του έργου και τα άλλα εμπόδια έχουν προκαλέσει εύλογη καθυστέρηση στην εξέλιξή του, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας να τοποθετείται εντός του 2025.
Τι περιλαμβάνει το project
Σύμφωνα με το πλάνο της Mediterranean Gas, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται από πέρυσι, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο Βασίλης Πετκίδης, το έργο περιλαμβάνει:
-Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).
-Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.
-Υποθαλάσσιους και χερσαίους αγωγούς φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
-Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας 170.213 κυβικά μέτρα.
-Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.
-Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.
-Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.
Σημειώνεται ακόμη ότι η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα, ενώ η συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού θα φτάνει τα 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμη
Οι επτά νέες παγίδες που στήνει η Εφορία στα Airbnb
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY