ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley για τράπεζες: Αρνητικές επιπτώσεις από πιθανή αλλαγή στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά

Η Morgan Stanley σχολιάζει το ανεπιβεβαίωτο χθεσινό άρθρο του Reuters, το οποίο υποδηλώνει ότι ορισμένα μέλη της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ της αύξησης του κατώτατου ορίου ελάχιστων αποθεματικών (MRR) από το σημερινό 1% σε 3-4%.

Το πιθανό κόστος που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες το 2024 θα είναι της τάξεως του 4% – 6% και το 2025 από 3% – 4%, αν το ποσοστό ανέβει στο 4%. Με το ποσοστό των ελάχιστα υποχρεωτικών καταθέσεων στο 2%, η αρνητική επίδραση θα ήταν αντίστοιχα 1% – 2% και 1% – 1,5%, αντίστοιχα.

Η Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα επηρεαστούν λιγότερο από μια αλλαγή σχέση στο ποσοστό σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank που θα επηρεαστούν περισσότερο.

«Στα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου φάνηκε ότι το συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση στο 2% του ποσοστού των ελάχιστων αποθεματικών.

Η αγορά συνέχισε να θεωρεί ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο, οπότε οι ειδήσεις που υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δεν είναι θετικές για τις τράπεζες και ευπρόσδεκτες. Νωρίτερα αυτό το έτος, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μια αλλαγή στην αμοιβή του επιτοκίου των ελάχιστων αποθεματικών στο 0%», εξηγεί η Morgan Stanley.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η πρόσφατη πτώση των ελληνικών τραπεζών κατά 4% τον τελευταίο μήνα οφείλεται, πέραν της κορύφωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και στην πρόσφατη «φιλολογία» περί αύξησης του ποσοστού στις τράπεζες στην Ευρώπη και η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβαρύνει τις μετοχές.

«Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πτώση 4% κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα, διαπραγματεύονται σε τιμές 0,5 – 0,7 φορές τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, και 5 – 6 φορές τον δείκτη καθαρής κερδοφορίας του 2024.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών βασίζονται σε ένα μέσο όρο στο δείκτη αποδοτικότητας RοTE για το 2025 της τάξεως του 11,5% για τις ελληνικές τράπεζες έναντι στόχων άνω του 12%, ο οποίος ενσωματώνει κανονικοποιημένα επιτόκια της τάξης του 2,5% περίπου, έναντι μέγιστου 4% επί του παρόντος», αναλύει ο οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτικός οίκος είχε θέσει ως κορυφαίες επιλογές την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα 4,40 ευρώ και την Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο τα 8,33 ευρώ, με συστάσεις overweight.

Οι συστάσεις για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank ήταν equal weight με τιμές στόχους τα 2,11 ευρώ και τα 2,10 ευρώ, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι ωφελούνται από το «πακέτο» των €2,5 δισ. της ΔΕΘ – Πότε και πόσα θα πάρουν

Νέο σχέδιο ανάπτυξης ετοιμάζει η UBS – Στα $10 δισ. η εξοικονόμηση δαπανών από τη συγχώνευση με την Credit

Mytilineos: Μεγάλο deal για έργο διασύνδεσης €2,8 δισ. στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts